Vek je len číslo a prečo niekto vyzerá mladšie?

Vedci sa pokúsili nájsť odpoveď na otázku, prečo sa niektorí naši rovesníci príliš neponáhľajú so starnutím.

26.04.2019 17:00
Sex po štyridsiatke? Ženy si ho užívajú viac... Foto:
Proces starnutia ovplyvňuje stav imunitného systému, redukcia stresu a venovanie sa športovým aktivitám.
debata

14 rokov testovania

Štúdia, ktorá sa zamerala na výskum 953 ľudí narodených v roku 1972 a 1973, skúmala príčiny rozdielneho fyziologického starnutia u oboch pohlaví. Výskumnú vzorku tvorili muži i ženy vo veku od 26 rokov. Samotné sledovanie trvalo približne štrnásť rokov. Účastníci výskumu sa nechali skúmať dvakrát, a to v rozmedzí 26 – 32 a potom v perióde 32 – 38 rokov. Všetci podstúpili spolu osemnásť testov, ktoré pátrali po príčinách starnutia. K týmto testom patrilo sledovanie krvného tlaku, hladiny cholesterolu, Body Mass indexu (BMI), funkcie pľúc, rôznych zápalov a poškodenia DNA. Na základe výsledkov sa odborníci rozhodli vypočítať biologický vek dobrovoľníkov.

Sme iní, aj mladší

Výskumníci sa dopátrali k záveru, že chronologický a biologický vek skúmanej vzorky ľudí je v niektorých prípadoch rozdielny. Za chronologický vek sa považuje ten, ktorý v skutočnosti máme a za biologický celkový zdravotný stav organizmu a jeho opotrebovanie. Porovnanie pomalšie a rýchlejšie starnúcich skupín ponúka cenné údaje o tom, ako udržať spomínaný proces pod kontrolou. Dôležitým zistením vedcov je skutočnosť, že pod „dozrievanie“ tela sa nepodpisuje najmä genetika, ale životný štýl zameraný na zdravé stravovanie a pravidelný pohyb. Genetika si pripisuje iba 20 % podiel na starnutí.

Keď máš 40 a tipujú ti 30

Dôvod, prečo niektorí tridsiatnici alebo štyridsiatnici vyzerajú o rádovo niekoľko rokov staršie, alebo naopak mladšie oproti skutočnému veku, spočíva podľa výskumu v spôsobe starostlivosti o vlastné zdravie. K základným neduhom, ktoré urýchľujú biologické zmeny v organizme a spôsobujú celý rad sprievodných chorôb patrí nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie a nevhodná strava. Ľudia, ktorí sa držali zdravej stravy so zníženým obsahom tuku a soli, vyzerali na svoj biologický vek alebo o zopár rokov mladšie.

Lepší stav pokožky aj duše

Najväčšie zmeny boli viditeľné v stave pokožky tváre, kože, držaní tela, výskyte chorôb a psychickom stave. Odborníci tvrdia, že starnutie možno spomaliť aj udržiavaním si normálnej telesnej hmotnosti, to je Body Mass Indexu na úrovni 20 – 24,9. Rovnako pomáha konzumácia vyváženej stravy zostavenej zo zeleniny, ovocia, strukovín, chudého mäsa, mliečnych výrobkov, rastlinných olejov a semien rastlín. Proces starnutia tiež pozitívne ovplyvňuje stav imunitného systému, redukcia stresu a venovanie sa športovým aktivitám. Nakoľko staroba nie je choroba, ale prirodzená súčasť života, liek na jej potlačenie neexistuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #životný štýl #mladosť #biologický vek #chronologický vek

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...