Nielen diéta grónskych Inuitov pomôže s cholesterolom

Upcháva cievy, spôsobuje infarkt a mŕtvicu. To je skutočne všetko, čo o ňom vieme? Aj tento „strašiak“ má v odbornej verejnosti dva protipóly. Cholesterol sa delí ľudovo povedané na dobrý a zlý.

09.12.2018 19:50
strukoviny, bielkoviny, výživa Foto:
Zlý cholesterol pomáha regulovať vláknina obsiahnutá v strukovinách.
debata

Trochu „vysokej školy“ o cholesterole

Cholesterol má dva druhy, ten dobrý má odborný názov HDL – high density lipoprotein a zlý LDL – low density lipoprotein. Lipoproteíny sú tvorené z tukov (lipidov) a bielkovín (proteínov). Produkuje ich tenké črevo, kde sa absorbujú tuky z potravy a transportujú ich do krvného obehu. Na ich výrobe sa rovnako podieľa aj pečeň a vedci ich podľa hustoty rozdeľujú na HDL, lipoproteín s vysokou hustotou a LDL znamená lipoproteín s nízkou hustotou. Lipoproteíny s vysokou hustotou obsahujú viac bielkovín a menej tukov. HDL cholesterol nesie názov „dobrý“, pretože prechádza cez krvný obeh, zhromažďuje cholesterol a odoberá ho späť do pečene, kde sa recykluje do žlčových kyselín a vylučuje sa z tela, prípadne sa používa na trávenie tukov. Výsledkom tohto procesu je skutočnosť, že HDL znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení odstránením zlého cholesterolu, ktorý sa podieľa na upchávaní ciev.

Bojme sa toho „zlého“

LDL alebo lipoproteín s nízkou hustotou má za úlohu dodávať cholesterol do ľudských tkanív. LDL síce spočiatku slúži na dobré účely, pretože naše telo predsa len potrebuje cholesterol na výrobu vitamínu D a rôznych druhov hormónov. Zlým cholesterolom sa stáva až v tom prípade, keď je ho v krvi príliš veľa, viac ako ho v skutočnosti potrebujeme. LDL tak naďalej cirkuluje v krvnom riečisku, následne sa pripojí k stenám krvných ciev a môže spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia. Kľúčový je teda pomer medzi HDL a LDL cholesterolom, nakoľko na zabránenie kôrnatenia tepien potrebujeme vysoké hladiny dobrého cholesterolu a nízke hladiny toho zlého. Potraviny, ktoré konzumujeme každý deň majú zásadný a priamy vplyv na hladiny lipoproteínov. Nasýtené tuky zvyšujú zlý cholesterol. Trans mastné kyseliny (tuky) robia ešte väčšiu škodu, nielenže zvyšujú zlý cholesterol, ale zároveň uberajú aj z toho dobrého. Zlý cholesterol pomáha regulovať vláknina obsiahnutá vo fazuli, ovocí a zelenine. Na zníženie LDL sa tiež používajú mononenasýtené a polynenasýtené tuky zo zdrojov, ako sú orechy, semená rastlín a z mastných rýb, ako napríklad z lososa a makrely.

Zvláštne, ale lákavé diéty

Na zlepšovanie hladiny dobrého cholesterolu sa však používajú aj netradičné diéty. Veď podľa názvov, posúďte sami: Diéta grónskych Inuitov, Japonský stravovací model, Okinawský model a stredomorská diéta. Prvý spomínaný stravovací model súvisí s grónskymi Inuitmi žijúcimi za severným polárnym kruhom. Ich jedálniček pozostáva výlučne z rýb a morských živočíchov. Pomer úmrtnosti napríklad oproti Dánom na kardiovaskulárne a nádorové ochorenia je až neuveriteľných 1:10. Japonský stravovací model je založený na zníženom príjme tuku. Potraviny sa pripravujú iba varením, dusením a pečením. V stravovacom pláne tak dominuje listová zelenina, strukoviny, sója, tofu, varená ryža, ryby, krevety a morské riasy. Okinawský model sa líši od toho japonského väčším podielom ovocia a pestrým výberom zeleniny. Denne sa tiež konzumujú sladké zemiaky, ryby a občas aj bravčové mäso s nízkym obsahom tuku. Stredomorská diéta je u nás viac známa. Založená je na veľkej pestrosti ovocia, zeleniny, cestovín, strukovín, cesnaku a cibule. Doplnená je tiež o vysoký podiel rýb a morských plodov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #stravovanie #cholesterol #tuky #HDL #LDL

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...