Body Mass Index? Nehovorí o našom zdraví veľa!

Index telesnej hmotnosti, známy pod anglickou skratkou BMI nie je produkt moderného zdravotníctva.

27.11.2018 13:00
schudnúť, chudnutie Foto:
Systém zlyháva napríklad u profesionálnych športovcov, keďže ich svalnaté telá môžu byť v skutočnosti bez tuku, ale BMI index im namerá kvôli zvýšenej váhe svalov vyššiu hodnotu.
debata

Datuje sa do roka 1830, rozvinul ho sociológ a štatistik Adlophe Quetelet na meranie obezity v populácii. Jeho rovnica pre určenie rozsahu zdravej hmotnosti je úžasne jednoduchá. Výpočet vychádza z váhy v kilogramoch, delené výška v metroch na druhú. Dopracujeme sa k výsledku, ktorý zapadá do určitého rozsahu hmotnosti – výsledky pod 18,5 sa považujú za podváhu, výsledky od 25 za nadváhu, o obezite hovoríme pri výsledkoch nad 30.

Vyzerá to sľubne…

Avšak problém, ktorý takmer nikto, okrem jedného výskumníka UCLA nenaznačil, spočíva v tom, že BMI nemôže zohľadňovať zloženie tela a iné zdravotné faktory. Znamená to, že dotyčná osoba môže získať nezdravý výsledok podľa vzorca, ale jej váha v skutočnosti nemusí mať na jej zdravie žiaden vplyv. Pri skúmaní iných markerov, ktoré poukazujú na všeobecné zdravie, vedci UCLA uviedli, že takmer 30 percent tých, ktorí boli v údajne „zdravom“ rozsahu BMI, boli skutočne nezdraví, zatiaľ čo 15 percent respondentov uviedlo, že kým ich BMI naznačovalo obezitu, v skutočnosti boli a cítili sa celkom zdraví.

Kritika na BMI

Systém zlyháva napríklad u profesionálnych športovcov, keďže ich svalnaté telá môžu byť v skutočnosti bez tuku, no BMI index im namerá kvôli zvýšenej váhe svalov vyššiu hodnotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #nadváha #svaly #BMI #telesná váha

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...