Ako je to s jedlom po šiestej večer?

Staré zlaté pravidlo má, ako sa zdá, oporu aj vo výskumoch vedcov. Vynechávanie jedla vo večerných hodinách a v noci pomáha ľuďom rýchlejšie zhadzovať nadbytočné kilogramy tuku. Má to však jeden háčik. Vyžaduje si to pevné nervy.

06.11.2018 17:00
diéta, chudnutie, strava, výživa, zelenina, brucho Foto:
Po obmedzení jedla vo večerných hodinách stratíme v priemere pol kilogramu za týždeň.
debata

Večer nám chutí najviac

Podľa Dany Hunnesovej z amerického Medical Centre Ronalda Regana sa obmedzenie konzumácie jedla na konci druhej polovice dňa ukázalo prospešné pre ľudí, ktorí sa túžia rýchlo dostať do formy. Ako vysvetľuje pre portál menshealth.com, ľudia majú vo zvyku po návrate z práce konzumovať nezdravé jedlá v podobe zemiakových lupienkov, sladkostí, alebo iných sladkých a kalorických jedál. Po ťažkom dni sa snaží väčšina z nás dohnať to, čo sme počas dňa z akýchkoľvek dôvodov nestihli. V mnohých prípadoch však nesiahneme po chudom mäse, syroch, strukovinách alebo zeleninových šalátoch, ale po potravinách, ktoré nám rýchlo dodajú veľké množstvo energie. Nadbytočný cukor a tuk z tohto jedla sa následne nestíha metabolizovať a ukladá sa do tukových zásob okolo pásu, zadku a stehien. Pri pravidelnom večernom vyjedaní nezdravých maškŕt sa tvorí aj takzvaný viscelárny tuk, ktorý telo skladuje medzi vnútornými orgánmi v brušnej dutine.

Vynechanie neskorej večera, pol kg dolu

Výskumníci zo spoločnosti Brigham Young University uskutočnili výskum na malej skupine mladých mužov. Po obmedzení jedla vo večerných hodinách stratili v priemere pol kilogramu za týždeň. Tej istej skupinke neskôr nariadili, aby začali večer jesť, nabrali stratený pol kilogram váhy plus jeden navyše. Pokiaľ sa muži vyhli večernému jedlu, dokázali znížiť svoj denný príjem kalórií približne o 250 kcal. Prikázať si v tejto fáze dňa, že nebudeme jesť, nie je vôbec ľahké. Jedlo je totiž istým druhom relaxu a najmä to kalorické, akosi tak prirodzene, patrí k našim každodenným rituálom a k celkovému navodeniu pohody.

Jedlom počas dňa to zachránime

Aj v tomto prípade sa treba mať na pozore, že pokiaľ si počas dňa priškrcujeme prísun jedla a následne sa večer vyhladujeme, s najväčšou pravdepodobnosťou naše kroky budú aj tak smerovať k dverám chladničky. Nanešťastie, neskoro v noci. Ak chceme s ľahkosťou dodržať vyššie uvedené pravidlo, rozložme si príjem kalórií priebežne počas celého dňa. Odborníci varujú, že bez dostatočného paliva nebudeme schopní pracovať, sústrediť sa, budeme vyčerpaní a unavení. Kľúčovým jedlom sú raňajky, ktorým sa štartuje nielen celý náš aktívny deň, ale aj metabolizmus. Voľbou číslo jeden by mali byť vajíčka, či mliečne výrobky bohaté na kvalitné bielkoviny, tuky a na vitamíny radu B. Desiatu môže tvoriť malé sacharidové jedlo v podobe ľahkého obilného snacku, ovocia či zeleniny. Na obed sa odporúča dopriať si mäsitý pokrm, alebo jeho alternatívu z rastlinných produktov a prílohu v podobe varených zemiakov alebo hnedej ryže a zeleninový šalát. Na večeru, ktorá by mala byť s odkazom na spomenuté pravidlo pred osemnástou hodinou, už postačí malá dávka diétneho jedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #pravidelná strava #neskorá večera

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...