Slováci milujú turistiku aj plávanie, cvičeniu ráno sa ale vyhýbajú

Športujeme viac ako Rakúšania či Česi? A koľko je medzi nami lenivcov, ktorí hovoria akejkoľvek pohybovej aktivite rázne "nie"? Pozrite si výsledky aktuálneho prieskumu.

19.10.2018 09:00
leto, príroda, turistika, kliešte Foto:
Turistika u Slovákov boduje.
debata

Kam vás to ťahá počas víkendu? Zbalíte si veci a rýchlo vyrazíte do prírody venovať sa turistike? Alebo šliapete do pedálov spolu s celou rodinou?

Šport by mal byť prirodzenou súčasťou našich životov. Odborníci dvíhajú varovný prst a odporúčajú aktívny pohyb minimálne tri razy týždenne. Ako si ich rady berú k srdcu Slováci? Koľko z nás športuje pravidelne a koľkí sa namiesto športu radšej posadia do kresla? A čo konkrétne športy? Ktoré u Slovákov vedú? Ako sme na tom, čo sa pohybu týka, v porovnaní s našimi susedmi? Aj na tieto otázky sa zameral prieskum s názvom „Športový report INTERSPORT“.

Slováci majú najradšej turistiku. Ako športovú aktivitu ju preferuje viac ako 51 % opýtaných. Až 55 % opýtaných športuje najmä kvôli lepšiemu zdraviu. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý si dala vypracovať spoločnosť Intersport na vzorke 1005 opýtaných vo veku od 14 do 69 rokov.

Slováci kontra okolité krajiny

Až 76 % z nich uprednostňuje šport v prírode minimálne raz za týždeň. Okrem 17 % športových nadšencov, ktorí si bez športovej aktivity nevedia predstaviť ani deň, máme aj 20 % tzv. „peciválov“. Práve im chýba k športu vhodná motivácia či správny "parťák“. Spoločnosť Intersport realizovala obdobný prieskum aj v okolitých krajinách. Zaujímavosťou je, že práve v porovnaní so susedmi majú Slováci najpozitívnejší vzťah k športu.

Z prieskumu vyplýva, že 62 % Slovákov si myslí, že šport posilňuje súdržnosť vzťahov a vzájomné rodinné spolužitie. Spomedzi okolitých krajín ako Rakúsko, Nemecko, Maďarsko či Česká republika majú našinci najpozitívnejší vzťah k športu. V porovnaní s týmito krajinami najviac milujeme turistiku (51 %), nasleduje cyklistika (47 %) a plávanie (44 %). A práve v Česku, Rakúsku a Nemecku je športom číslo jeden plávanie. Iba Maďari majú inú preferenciu. Na prvú priečku sa u nich vyšplhala cyklistika. Cyklistika je číslom jeden aj v kategórii slovenských mužov. Slovenskí teenageri taktiež najradšej bicyklujú, ale aj plávajú a korčuľujú.

Dôvody, pre ktoré Slováci športujú

Azda nie je prekvapením, že až 55 % Slovákov športuje najmä kvôli lepšiemu zdraviu, 48 % pre lepšiu fyzickú kondíciu a 45 % športuje len tak, pre radosť. Tri štvrtiny opýtaných považuje šport za súčasť života a 17 % Slovákov sa radí do kategórie športových nadšencov. Hýbeme sa však málo. Až 60 % Slovákov športuje minimálne raz do týždňa. Každý deň športuje len 11 % opýtaných a len niečo viac ako štvrtina športuje niekoľkokrát do týždňa. Najradšej športujeme večer v rozpätí od 17.00 – 21. 00 hod. (60 %) a v prírode (76 %). Sú však aj takí, ktorí nemajú problém zacvičiť si aj o polnoci (2 %). Ráno medzi 5. a 9. hod. športuje 16 % Slovákov a popoludní medzi 14. a 17. hod. 39 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #plávanie #Turistika #bicyklovanie #Slováci a šport

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...