Najlepšia diéta? Existuje, stačí len obmedziť cukry

Rýchle chudnutie sa môže vďaka diéte s nízkym obsahom sacharidov stať realitou. Zatiaľ čo niektorí odborníci varujú pred redukovaním uhľohydrátov v strave, iní vravia, že ide o najlepší spôsob pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov podkožného tuku. Ako to vlastne funguje?

20.08.2018 17:00
štíhle telo, chudnutie, schudnúť Foto:
Pri nedostatku sacharidov začne ľudské telo spotrebovávať ako zdroj energie podkožný tuk.
debata

S obmedzením kalórií odchádza tuk

Pohyb, šport, nutrične vyvážená strava. Ak sa priškrtia sacharidy, telo začne využívať ako zdroj energie vlastné tukové zásoby. Tento spôsob chudnutia však patrí k menej populárnym diétam. Dôvodom je najmä náhla strata energie, ktorá sa spája s nechuťou do cvičenia. Alebo inak povedané, v prvých dňoch obmedzenia sacharidov v strave si to odnesie nielen naše telo, ale aj nervy.

Niektorí odborníci však tvrdia, že nízkosacharidová diéta nás môže pripraviť aj o vybudovanú svalovú hmotu. Pravdou je, že ak sa podujmeme na tento spôsob chudnutia, zo svalov sa rýchlo odčerpáva látka zvaná glykogén. Tento druh sacharidu hrá dôležitú úlohu pri viazaní vody vo svaloch. Ak sa príjem cukrov v strave zníži, svaly sa odvodnia, čo môže opticky navodiť dojem, že sme prišli pri chudnutí aj o časť svalovej hmoty.

Zo svalov sa nechudne

Pozitívna správa je, že telo sa dokáže novej diéte rýchlo prispôsobiť a vytvára si preto nové zásoby glykogénu vo svaloch. Za predpokladu zvýšenej konzumácie bielkovín dochádza v organizme k viacerým zaujímavým reakciám. Pri nedostatku sacharidov začne ľudské telo spotrebovávať ako zdroj energie podkožný tuk. Z bielkovín (proteínov) si zase vytvára dobrú stavebnú základňu pre rast svalovej hmoty.

Výsledkom je teda redukcia nechceného tuku a primeraný rast esteticky vyzerajúcej svaloviny. Aj v tomto prípade platí, že všade tam, kde zo stravy niečo uberieme, je potrebné to doplniť niečím iným. Spotreba bielkovín by mala preto v období držania diéty výrazne vzrásť.

Počuli ste o ketónoch?

Pri diéte založenej na zníženej spotrebe sacharidov sa v našom tele vytvárajú látky nazvané ketóny. Vznikajú v čase, keď telo využíva ako zdroj energie telesný tuk a používa ich následne ako palivo pre svaly.

A ako vyzerá spomínaný spôsob chudnutia? Samozrejmosťou je vynechanie všetkých sladkých dobrôt, a to čokolád, cukríkov, zákuskov a koláčov. Z jedálnička sa tiež vypúšťa pečivo, najmä to z bielej múky, prílohy ako zemiaky, cestoviny a ryža. Naopak do jedálneho lístka sa dopĺňa väčšie množstvo kvalitných bielkovín, rastlinných alebo živočíšnych. Medzi najlepšie zdroje proteínov patrí hydina, ryby, hovädzie mäso, mliečne výrobky, vajcia, proteínový prášok, orechy a sója.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #nízkosacharidová diéta #diéty #cukry

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...