Nepijete dostatočne? Môže sa zhoršiť vaša únava aj celulitída

Voda tvorí 2/3 nášho tela a pravidelný príjem tekutín je dôležitý pre jeho správne fungovanie.

09.08.2018 11:00
voda, pitný režim Foto:
Ak nepijete, v tele sa vám hromadia toxíny.
debata

Aj na zachovanie sviežej pokožky, zvlášť počas leta. Nedostatočný pitný spôsobuje nielen únavu či bolesť hlavy, ale aj neschopnosť sústrediť sa.

"Náš organizmus potrebuje dostatočný pitný režim, aby sa mohol zbavovať nečistôt a toxických látok z tela. Bez neho si začne zadržiavať vodu a s ňou aj nevylúčené toxíny. Tie potom ukladá do tukových tkanív a my priberáme. Cítime sa opuchnuto, trápi nás celulitída, naša pleť vyzerá nezdravo a zvädnuto,“ vysvetľuje výživová špecialistka Martina Dvořáková.

Vypiť by sme mali 2 až 3 litre vody denne, presnejšie čísla si môžete jednoducho vypočítať. "Na 10 kg hmotnosti by sme mali vypiť denne 0,3 – 0,4 litra vody, to znamená, že žena vážiaca 70 kg by mala denne vypiť 2,1 – 2,8 litra denne,“ upresňuje špecialistka na ketodiétu a dodáva: "Za ideálny pitný režim sa stále považuje obyčajná voda.“ Rovnako dobre ako voda z kohútika nám poslúži aj balená pitná voda, pramenitá alebo minerálna voda. "Vo veľmi teplom počasí odporúčam siahnuť po minerálkach s obsahom sodíka (Na) a chloridových (Cl) iontov, aby sme doplnili soľ, ktorú telo pri vysokých teplotách veľmi rýchlo stráca“ dodáva Martina Dvořáková.

Možno máte problém dostať do seba odporúčané množstvo čistej vody… Môžete si ju apoň sčasti ochutiť a pritom nepribrať. Dajte si do vody plátok citróna, limetky či pár lístkov mäty. Experimentovať môžete aj s plátkami uhorky či zázvoru v čistej vode. Ak máte v lete chuť aj na niečo sýtejšie, stavte na osvedčené vychladené proteínové nápoje alebo smoothie, ktoré majú minimum cukru a vysoký obsah bielkovín. Sú nielen zdravším spôsobom uhasenie smädu, ale vás aj na dlhšiu dobu zasýtia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #únava #celulitída #hmotnosť

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...