Ak sa pri výbere vajíčok nechávate ovplyvniť farbou škrupinky, ale dôležité je pre vás aj sfarbenie žĺtka, čítajte pozorne nasledujúce riadky. Vedci majú na zdravie rôznych druhov vajec jednoznačný názor.
Aká matka, taká Katka
V laickej verejnosti prevládajú dohody, podľa ktorých sú tmavšie sfarbené vajíčka, najčastejšie krémovej až svetlohnedej farby, o niečo zdravšie, ako je to v prípade ich bielych „kolegýň. Vedecké štúdie potvrdzujú, že medzi vajíčkami s tmavšou a bielou škrupinou nie je z hľadiska obsahu výživných látok žiaden rozdiel. Svetlejšie pochádzajú od sliepok s bielym perím, pre ktoré sú typické aj svetlo sfarbené ušné laloky. Tie tmavšie nesú sliepky s hnedým alebo červeným perím a červeno sfarbenými ušnými lalokmi.
Nech žiari na oranžovo
To isté platí aj v prípade sfarbenia žĺtka. Podľa amerického ministerstva pôdohospodárstva sú svetlé, ale aj tmavšie žĺtky z výživového hľadiska na rovnakej úrovni. Žĺtky obsahujú menej vody, ako vaječné bielka, viac vitamínov a minerálnych látok. Spomedzi vitamínov im dominuje vitamín A, D a tiež riboflavín (vitamín B2) a tiamín (vitamín B1). Z minerálnych látok fosfor, železo a vápnik. Sfarbenie žĺtka ovplyvňuje krmivo, ktoré sa používa na chov nosníc. Ak je vyrobené z pšenice alebo kukurice, vaječný žĺtok má svetlejšie sfarbenie. V prípade použitia zmesí bohatých na železo má žĺtok tmavšiu, oranžovú farbu.
V chuti je veľký rozdiel
Rôzni farmári a šéfkuchári však majú na kvalitu svoj vlastný názor. Majiteľ reštaurácie Le Coq Rico v New Yorku podľa portálu today.com ponúka svojim zákazníkom na výber vajíčka s rôznym zafarbením vaječného žĺtka. Je totiž presvedčený, že vajíčka rôznych farieb majú odlišné chuťové profily. Pokiaľ má žĺtok sýtu pomarančovú farbu, prináša údajne zákazníkom väčší pôžitok, ako je to u vajíčok so svetlejším žĺtkom.