Mykóza v lete? Zúri! Päť tipov, ako sa jej vyhnúť

Mykóza predstavuje problém najmä v lete, okolo 75 percent všetkých žien sa s ňou stretne aspoň raz počas svojho života. Tu je päť tipov, ako sa jej vyhnúť.

14.06.2018 11:00
leto, dovolenka, cestovanie, pláž, more,... Foto:
Candida albicans je odborný výraz pre kvasinky, ktoré predstavujú pre mnoho žien hotovú nočnú moru.
debata

Candida albicans je odborný výraz pre kvasinky, ktoré predstavujú pre mnoho žien v lete hotovú nočnú moru. Hoci je osídlenie v slizniciach celkom normálne, ak sa premnožia, dochádza k vaginálnej infekcii. Počas letnej dovolenky sa riziko nákazy nebezpečne zvyšuje, pretože kvasinky milujú teplo a vlhkosť. Riziko znížite s týmito tipmi:

Používajte vlastný uterák

Medzi dobrými priateľmi alebo v rodine je zaužívané, použiť občas ten istý uterák. Vyhnite sa tomu, baktérie sa môžu veľmi rýchlo rozšíriť. Buďte v tomto prípade egoistka a používajte výlučne svoj uterák!

Prezliekajte si plavky

Ľahnúť si na slnko vo vlhkých plavkách (veď pomaly na tele vyschnú), nie je úplne dobrý nápad. Po plávaní by ste si mali plavky okamžite prezliecť, aby intímna oblasť poriadne uschla. Kvasinkové infekcie sa totiž oveľa lepšie rozmnožia vo vlhkom prostredí, milujú ho!

Vymieňajte si tampón

Veľa žien uprednostňuje v lete používanie tampónov pred klasickými vložkami, aby si mohli dovolenku pri vode lepšie vychutnať. Ak to tiež praktizujete, dbajte na to, aby ste si tampón bezprostredne po kúpaní vymenili, inak vzniká zvýšené riziko mykózy.

Každý deň čisté nohavičky

Používanie čistých nohavičiek patrí, našťastie, u väčšiny žien, k základom hygieny. Bazírujte na tomto rituáli a vaginálna infekcia sa vám môže aj vďaka tomu oblúkom vyhnúť.

Správna voľba materiálu

Pri prevencii kvasinkovej infekcii je rozhodujúci aj materiál spodnej bielizne. Ideálne sú prírodné vlákna, určite nie polyester. Okrem toho treba dbať aj na to, aby nebola spodná bielizeň príliš úzka. Perfektnou voľbou sú dobre sadnúce nohavičky z bavlny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #mykóza #plavky #vagína #baktérie #slnenie #bavlna

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...