Je koenzýmom pre 300 enzýmov. Ak telu nedodávate dostatok magnézia, môže sa to rejaviť nepríjemnými kŕčmi, nervozitou, nepokojom, nedostatkom koncentrácie, dokonca arytmiou. Dospelá žena by mala denne prijať 300 mg magnézia.
Magnézium nájdete v celozrnných produktoch, semiačkach, orechoch, niektorých druhov zeleniny, v mliečnych a mäsových výrobkoch.
Top „zásobárne“ horčíka:
Horká čokoláda
Pokiaľ ide o obsah horčíka, je značný. Čokoláda s 50-percentným podielom kakaa ho obsahuje 195 mg/100g, čokoláda so 70-percentným obsahom kakaa až 230 mg.
Quinoa
Ak porovnávame obsah horčíka v obilninách, potom sú quinoa a amarant na popredných miestach. V 100 g quinoy sa nachádza 275 mg horčíka, amarant má tento podiel ešte väčší – 310 mg /100g.
Ovsené vločky
Nie sú len zdravým štartom do dňa, ktorý nás posilní na celé dopoludnie. Ani obsah horčíka nie je zanedbateľný. V 100 g ho nájdete 130 mg. Ak do nich ešte pridáte semiačka či orechy, horčíka máte dosť na celý deň.
Celozrnné cestoviny
Na 100 g obsahujú 125 mg horčíka, pre porovnanie – obyčajné cestoviny obsahujú len 40 mg horčíka na 100 g. Ak si celozrnné cestoviny pripravíte s rajčinami, dochutíte orechami – ešte podiel horčíka zvýšite.
Tofu
Sója je bohatá na horčík a v tomto smre má čo ponúknuť ako tofu. V 100 g nájdete 100 mg horčíka – čo je viac napríklad v porovnaní s rybami, ktoré na 100 gramov obsahujú 30 mg.