Slovenské deti stále pijú veľa sladených nápojov. A nielen to

Podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) je v súčasnosti obezita jednou z najzávažnejších civilizačných ochorení.

26.01.2018 15:00
dieťa, nápoj, diéta, limonáda, hamburger Foto:
Sladené nápoje aj fastfood - slovenské deti na tom nie sú najlepšie.
debata

Dokonca varuje pred globálnou epidémiou a odhaduje, že v roku 2030 bude na Slovensku obézna až tretina obyvateľstva.

Napriek tomu, že z prieskumu projektu "Viem, čo zjem“ vyplynuli mnohé pozitívne zistenia, ako napríklad, že až 60 percent detí sa stravuje pravidelne a až 79 percent detí je ovocie a zeleninu minimálne 3 až 4-krát do týždňa, menej uspokojivé boli zistenia týkajúce sa konzumácie vysoko kalorických jedál a sladených nápojov.

Prieskum preukázal, že väčšina detí konzumuje vyprážané jedlo alebo jedlo z fast-foodu aspoň raz týždenne (76 percent). Až štvrtina detí, prevažne z rodín s nižším príjmom, sa takto stravuje aspoň 3-krát týždenne a 14 percent detí dokonca denne. Naopak, štvrtina detí tento typ jedál nekonzumuje vôbec.

Aj sladené nápoje sú u detí čoraz obľúbenejšie. Až štvrtina detí vypije medzi pondelkom až piatkom viac ako 1,5 litra sladených a dochucovaných nápojov. Iba 8 percent detí tieto nápoje nepije vôbec. Rovnako ako v prípade vysoko kalorických jedál, aj frekvencia konzumácie sladkých limonád stúpa s klesajúcim príjmom domácnosti. Dokonca až 31 percent detí z týchto rodín pije sladené limonády denne.

„Ako pri mnohých iných ochorenia, tak aj v prípade obezity platí, že prevencia je efektívnejšia ako liečba. Dostatočný príjem ovocia, zeleniny a aktívny pohyb sú riešením, ako predchádzať narastajúcej obezite u detí. Edukácia detí v tejto téme je doslova nevyhnutná,“ vysvetľuje MUDr. Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika ÚVZ SR a vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností.

Úplnú absenciu ovocia a zeleniny v jedálničku detí tolerujú len 2 percentá rodičov a až 79 percent detí konzumuje ovocie a zeleninu aspoň 3 až 4-krát týždenne. Ide však o deti rodičov s vyšším stupňom dosiahnutého vzdelania. Aj s pohybovými aktivitami sú na tom dnešné deti celkom dobre. Dve tretiny detí športujú aspoň 3-krát týždenne a len 6 percent detí sa mimo školy vôbec nevenuje športovým aktivitám.

Projekt zdravej výživy "Viem, čo zjem“ je kombináciou prednášok o zdravom stravovaní a zábavných súťaži. Jeho cieľom je motivovať žiakov základných škôl vo veku 8 – 11 rokov k vyváženému životnému štýlu a podporiť ich záujem o pohybové aktivity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #strava #obezita #viem #čo zjem

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...