Ako sa na vašom tele prejaví nedostatočný príjem bielkovín?

Nepokojný spánok aj priveľmi suchá koža - aké ďalšie príznaky napovedia, že nejete dostatok proteínov?

11.10.2017 13:00
únava, prebudenie, Foto:
Aj pod nekvalitný spánok sa môže podpísať nedostatok bielkovín.
debata

Máte pocit, že vaše svalstvo sa unaví priveľmi rýchlo? Nemáte na nič silu a ak sa aj rozhodnete robiť niečo fyzické, vyčerpanie sa dostaví po niekoľkých minútach. Slabé svalstvo aj jeho únava môže byť spôsobená nedostatkom bielkovín.

Ak vám začali vo väčšom množstve padať vlasy, lámať sa nechty a pokožku máte nezvyčajne suchú – takisto to môže byť jeden z príznakov. Vlasy, koža aj nechty totiž potrebujú pre to, aby boli zdravé, dostatok výživy v podobe bielkovín.

Ste často chorá a lepia sa na vás všetky infekcie? Proteíny sú dôležité pre dobre fungujúci imunitný systém, ich nedostok ho oslabí. Zvlášť v čase zúriacich viróz.

Ovládne vás často vlčí hlad? Bielkoviny udržiavajú stabilnú hladinu glukózy v krvi. Ak ich v tele nie je dostatok, hladina glukózy kolíše a hlad sa o slovo hlási čoraz zúrivejšie. Ak máte neustále chuť napríklad na mäso, takisto to môže byť signálom nedostatočného príjmu proteínov.

A napokon – aj nepokojný spánok môže byť dôsledkom nedostatočného príjmu bielkovín počas dňa. Ak telo trpí na nedostatok aminokyseliny s názvom tryptofán, môže dochádzať k poruchám spánku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #pokožka #bielkoviny #nedostatok

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...