Chyby, ktorých sa dopúšťame pri čistení zubov

Ale áno, prečo nie? Aj pri čistení zubov sa môžeme dopustiť chýb, a to hneď niekoľkých!

15.08.2017 09:30
úsmev, zuby, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Väčšina z nás nevie, ako správne čistenie zubov funguje. Okrem zlej techniky často zlyhávame aj v tom, že sa príliš ponáhľame. Štúdie preukázali, že mnohí z nás si umývame zuby v zhone. Namiesto odporúčaných troch minút sme schopní skrátiť túto činnosť na 48 sekúnd – a niekedy si zuby čistíme dokonca menej, ako dvakrát denne.

Tvrdá kefka?

Mnohí sú presvedčení o tom, že najefektívnejšie je čistiť si zuby so zubnou kefkou s tvrdými štetinami. Omyl, tvrdá kefka môže ublížiť zubom aj ďasnám, a z dlhodobého hľadiska aj zubnej sklovine.

Aj jazyk sa musí zviezť

Ani intenzívne čistenie zubov neprináša veľa, ak popritom nemyslíme aj na jazyk. Je ideálnym miestom pre baktérie a tiež zodpovedný pre zápach z úst.

Odfajknite si dentálnu niť

Je totiž nevyhnutnou súčasťou ústnej hygieny. Pomocou nej hravo odstránime zvyšky jedál z medzizubných priestorov, kam sa s kefkou len tak ľahko nedostaneme. Aj ústna sprcha, výplach, špeciálne žuvačky a medzizubné kefky sú užitočnými doplnkami.

Kto vyčká, vyhrá

Po každom jedle treba 20–30 minút vyčkať, kým chytíme do rúk zubnú kefku. Ten, kto nevyčká, koleduje si o obrúsenie zubnej skloviny. Po jedle je lepšie vypláchnuť si ústa čistou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #zubná kefka #sklovina #čistenie zubov #ďasná #dentálna niť

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....