Na vodu! Jazdite na nej celé leto

Wakeskating a wakeboarding sú vodné športy, ktorých základy zvládnete za pár dní. Ako a kde si ich vychutnávať, prezradí Zuzana Vráblová, niekoľkonásobná majsterka sveta vo wakeskatingu.

25.06.2017 17:00
Zuzana Vráblová, wakeskating, wakeboarding Foto:
Zuzana Vráblová, majsterka sveta vo wakeskatingu.
debata

Leto je o slnku a vode. Iste, plávanie v mori či jazere je fajn, na druhej strane, prečo nevyskúšať aj iné športy späté s vodou. Wakeskating a wakeboarding láka čoraz viac ľudí. Ak budete mať počas dovolenky možnosť vyskúšať si ich, neváhajte.

Áno, budete padať

Skúšať nový šport po tridsiatke či štyridsiatke? Oplatí sa vôbec začať? „Tieto športy sa učia ľudia v rôznom veku, len sa netreba báť. Na Slovensku už máme viacero možností, kde sa k wakeskatingu a wakeboardingu máme možnosť dostať – v Bratislave na Zlatých pieskoch, v Piešťanoch, Košiciach, Liptovskom Mikuláši, Banskej Bystrici aj Štúrove sú postavené vodnolyžiarske vleky. Ak ste začiatočník, treba to priznať a vždy sa v centre nájde niekto, kto sa vás ujme. Bez pomoci by ste sa zbytočne trápili,“ opisuje Zuzana Vráblová.

Samozrejme, spočiatku budete viac vo vode ako na vode, ale to je celkom normálne. „Aj keď sa učíte jazdiť napríklad na snowboarde, takisto padáte. A voda je predsa len o čosi príjemnejšia na dopad ako sneh,“ hovorí s úsmevom.

Wakeskating

Wakeskateri jazdia za vlekom, za člnom alebo za vodným skútrom a predvádzajú podobné triky ako na klasickom skateboarde, len na vode. Nohy nemajú upevnené vo viazaní, ale voľne položené na doske.

Čím začať?

Ak vám nie sú cudzie zimné športy a rada jazdíte práve na snowboarde, začiatky pre vás budú ľahšie. „Máte výhodu, pretože už ovládate bočné postavenie, ktoré nie je pre človeka prirodzené a robí problémy. Wakeboarding sa naučíte rýchlejšie,“ opisuje Vráblová. Ak neviete jazdiť na snowboarde, potom je pre vás lepšie začať na vodných lyžiach. „Postavenie je o čosi jednoduchšie, keďže stojíte rovno, vidíte priamo pred seba, takže aj zatáčanie na vleku zvládate ľahšie. Ako postupne zisťujete, ako reaguje voda, môžete skúsiť wakeboard, na ktorý je človek pevne pripevnený viazaním. Wakeskate je najťažší, keďže na ňom sa jazdí navoľno, iba v teniskách. Ale naučiť sa takisto dá,“ dodáva Zuzana Vráblová.

Rekreačne sa môžete venovať týmto športom celé leto, podľa Zuzany sa dajú základy zvládnuť veľmi rýchlo. „Tým šikovnejším trvá možno dva-tri dni, kým na im podarí prejsť bez pádu na vleku celé kolo. Potom si už jazdu vychutnávajú, sú čoraz odvážnejší, skúšajú jednoduché skoky. Ide o veľmi príjemné aktívne trávenie času pri vode.“

Wakeboarding

Wakeboarding je vodný šport, ktorý sa dá prirovnať k snowboardingu. Nohy sú upevnené viazaním na doske, čo umožňuje predvádzať náročnejšie triky, ako saltá či otočky cez hlavu. Wakeboardista je takisto ťahaný lanom.

A čo postava?

Ako pri každej fyzickej aktivite aj pri týchto dvoch športoch sa telo bude tešiť z rôznych benefitov. Ktoré sú najväčšie? „Pri pravidelnom jazdení vám spevnie svalstvo, a tým celé telo. Posilníte vrchnú časť, pretože pri držaní sa lana vynakladáte silu a prejsť celé kolo je náročné. Zabrať dostane aj spodná časť, keďže na doske musíte udržiavať rovnováhu, takže pracujú nohy aj zadok,“ vymenúva Vráblová.

Pri pravidelnom jazdení vám spevnie svalstvo... Foto: Marek Svancara
Zuzana Vráblová, wakeboarding, wakeskating Pri pravidelnom jazdení vám spevnie svalstvo celého tela.

Florida je raj

Ak tomuto športu prepadnete, možno vám časom budú slovenské wakeparky malé. Kde vo svete si môžete dosýta zajazdiť? „Mekkou týchto športov je určite Florida, konkrétne Orlando. Ponúka niekoľko jazier, kde si dobre zajazdíte. Ja absolvujem počas roka najviac pretekov práve na Floride,“ opisuje Vráblová. V zime sa zasa celý wakeboardový svet presúva do inej časti planéty. „Skvelé podmienky sú na Filipínach, tam som si to obľúbila. Ale jazdiť sa dá aj v Thajsku či na Bali.“

Koľko zaplatíte?

Piešťany WakeSoul 1 hodina – 14 eur Mesačný lístok – 149 eur
Bratislava Wake Lake 1 hodina – 13 eur Mesačný lístok – 250 eur
Košice Wake Ski Park 1 hodina – 9 eur Mesačný lístok – 120 eur

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #vodné športy #Zuzana Vráblová #wakeskating #wakeboarding

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...