Osem signálov, že v tele chýba vitamín D. Prečo ho potrebujeme?

Je pre náš život veľmi potrebný. Podieľa sa v tele na niekoľkých veľmi dôležitých procesoch, pomáha imunite aj mozgu. Máte dostatok vitamínu D?

01.04.2017 08:00
leto, bazén, plavky, voda, horúco, opaľovanie,... Foto:
Pobytom na slnku sa v tele tvorí vitamín D. Ale pozor, niekedy je lepšie nahradiť slnko potravinami alebo doplnkami výživy.
debata (1)

„Vitamín D je pre naše telo nevyhnutný. Hlavným účinkom je vstrebávanie vápnika črevom, má priamy dopad na kostné tkanivo, pôsobí na zachovanie dobrého stavu kostí a zubov. Svoju úlohu zohráva aj pri procese delenia buniek a podporuje funkciu nášho imunitného systému,“ hovorí MUDr. Zuzana Kala Grofová, špecialistka na klinickú výživu.

"Jeho nedostatok môže mať vplyv na svalovú silu, kardiovaskulárny systém, imunitný systém, bunkové delenie aj celkové fungovanie nášho organizmu. Najmä, ak nemáme dostatok slnečného svetla, pracujeme v kanceláriách či jednoducho nie je slnečné obdobie, je potrebné ho dopĺňať cielene, “ upozorňuje. Déčko sa nám totiž v tele tvorí práve s pomocou slnečných lúčov.

Takto vzniká až 90 percent vitamínu D. Inak je možné dopĺňať ho aj pomocou niektorých vybraných potravín. Nachádza sa v treščej pečeni, ustriciach, kaviári, ikrách a v niektorých častiach tučných rýb, ako je napr. losos atlantický. Ako alternatíva sa tiež javia ešte vaječné žĺtka či hovädzia pečeň. Zabúdať však netreba ani na doplnky výživy. Dať si denne jednu tabletku „déčka“ určite vášmu telu neuškodí.

A ako zistiť, že nám tento vzácny vitamín chýba? Telo nám to signalizuje. A je múdre podobné signály neprehliadnuť. Bez „déčka“ by ste mohli trpieť problémami so zubami či kosťami, tiež zabezpečuje normálnu činnosť svalov.

  1. Svalová slabosť. Keď telu chýba vitamín D, môžete pozorovať, že sú vaše svaly oslabené a cítite väčšiu únavu. Každodenné činnosti, či už je to chôdza po schodoch alebo napríklad návšteva posilňovne, vám môžu pripadať ako zdolávanie Mount Everestu.
  2. Znížená vytrvalosť. Zbystrite, ak sa vaša kondícia z nejasných dôvodov zhoršuje a vytrvalostne nestačíte na veci, ktoré vám predtým problém ani v najmenšom nerobili. Vitamín D pôsobí aj na fyzickú vytrvalosť.
  3. Precitlivenosť. Telo volá po vitamíne D rôznymi spôsobmi. Jedným z prejavov môže byť i zvýšené vnímanie hmatových vnemov. Koža je citlivá a aj bežný dotyk môže byť pre vás nepríjemný.
  4. Nespavosť. Trápi vás nespavosť, s ktorou ste nikdy predtým problém nemali? Možno všetko pripisujete stresu a povinnostiam, ktoré vám nedajú spať. Môže za ňou však byť aj nízka hladina vitamínu D v tele.
  5. Mrzutosť. Kto z nás niekedy nemal zlú náladu? Ak sa ale stáva rutinou bez zjavného dôvodu, niečo nie je v poriadku. Môže byť známkou nižšej hladiny serotonínu v mozgu, čo má spojitosť aj s absenciou déčka.
  6. Smútok. S nízkou hladinou déčka v tele je spojené aj riziko zmien nálad a melanchólie.
  7. Vysoký krvný tlak. Málokto si uvedomuje, že vysoký krvný tlak môže signalizovať aj nedostatok živín a dôležitých vitamínov v našom tele. Medzi ne patrí aj vitamín D.
  8. Únavové zlomeniny. Vitamín D je veľmi dôležitý pre vstrebávanie vápnika a fosforu, a rovnako aj pre udržanie dobrej kondície kostí. Ak ho máme málo, riskujete oslabené kosti a dvojnásobne zvyšujete riziko únavových zlomenín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #slnko #zdravie #Telo #benefity #kosti #vitamín D #signál

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...