Za týmto účelom pozorovali ženy, rozdelené do dvoch skupín. V prvej skupine museli vypiť pohár červeného vína a potom vyfajčiť tri cigarety, v druhej skupine museli vyfajčiť tri cigarety, ale červené víno nedostali.
Minimalizuje škody
Záver štúdie hovorí jasnou rečou: Červené víno minimalizuje škody, ktoré v tele spôsobujú cigarety. Vedci zistili, že u dobrovoľníkov, ktorí pred fajčením pili víno, sa uvoľnilo menej mikročastíc krvných doštičiek a bielych krviniek. Okrem toho neboli zápalové markery tých, čo pili červené víno, až tak zvýšené a proces starnutia buniek sa spomalil.
Nefajčite a nepite
Napriek týmto pozitívnym riadkom sa, pravdaže, neodporúča piť a fajčiť. Vedúca štúdie, doktorka Viktoria Schwarz z Universität des Saarlandes v Homburgu zdôraznila, že dobrovoľníci štúdie boli zdraví nefajčiari. Štúdia mala len ukázať, ako môže červené víno redukovať škody, ktoré v tele spôsobí malé množstvo nikotínu.