S rebarborou sa dá hrať. Pomôže pleti, ulahodí aj jazýčku

Aj v našich končinách sa už opäť udomácňuje rebarbora. Jej benefity sú skvelé pre telo, ale uspokojí aj maškrtný jazýček.

12.04.2016 12:00
Rebarbora je bohatá na vitamíny K, B či A. Foto:
Rebarbora je bohatá na vitamíny K, B či A.
debata

Hoci je rebarbora druh zeleniny – narábame s ňou ako s ovocím. Pri úprave a varení či pečení sa používajú stopky zelenej alebo ružovej až červenej farby. Táto chutná rastlina môže byť skvelým prídavkom do múčnikov, náplňou do knedlí, ale tiež je vhodná na zaváranie alebo do koláčov.

Rebarboru však môžete pridať aj do šalátov, pričom v surovom stave z nej dostanete maximum vitamínu C, ale aj kyseliny jablčnej a citrónovej, ktoré sú blahodárne pre pleť či krvný obeh, alebo nervovú sústavu.

Jednu vec by ste však pri rebarbore mali vedieť – deti by ju mali konzumovať opatrnejšie a vyhýbajte sa jej aj vtedy, ak máte problém s obličkovými kameňmi.

Recept na sladkú nakladanú rebarboru:

Pripravte si rebarboru ako prílohu k zdravým dezerom. Upečte si stonky nakrájané na zhruba päť centimetrové kúsky v rúre. Ku stopkám pridajte pár lyžíc trstinového cukru a vanilkový lusk. Zakryté alobalom pečte zhruba štvrťhodinu. Následne alobal odstráňte a jemne potlačte, pečte ešte ďalšie tri minúty. Po vychladnutí môžete odložiť do mrazničky a podľa potreby pridávať do jogurtov, ku zmrzline, alebo aj k mäsovým pokrmom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #ovocie #zelenina #rebarbora #chutné

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...