Január je ideálny na zmenu stravovania

Prejedanie sa, nepravidelná strava, nízka výživová hodnota stravy a málo pohybu sú podľa výživovej poradkyne Kateřiny Šimkovej najčastejšie chyby, ktorých sa ľudia počas sviatkov dopúšťajú.

20.01.2016 17:00
ovocie, zelenina, zdravá strava, nákup Foto:
Odštartuje nový rok zdravšie. Január je ten mesiac, keď je to ideálny čas.
debata

Návrat do práce po sviatkoch je podľa nej jedinečnou príležitosťou, ako nastaviť stravovaniu pevný poriadok.

"Ak budeme jesť pravidelne a kvalitne, predídeme jedeniu nezdravých rýchloviek, len aby sme zahnali hlad, a rôznych maličkostí, ktoré nám dodajú rýchlu energiu. Vyhneme sa tomu, aby sme po celodennom hladovaní vybielili chladničku, "povedala odborníčka.

Varovala pred hladovkami, ktoré sú podľa nej to najhoršie, čo môže človek usilujúci o schudnutie urobiť. Zásadné je nájsť si čas na jedlo a rozplánovať si ho v pravidelných intervaloch na celý deň. Začína sa raňajkami, pričom rodičia by mali posedieť chvíľku pri jedle s deťmi. V práci by si mali urobiť ľudia čas na desiatu a nevynechávať obed.

Dôležité podľa odborníčky je mať v strave dostatok kvalitných surovín. Znamená to premýšľať nad tým, čo človek je. Ak jedlo bude obsahovať kvalitné bielkoviny a sacharidy a zdravé tuky, nebudete trpieť hladom, ani ak sa snažíte zhodiť prebytočné kilogramy. „Ak vaše telo dostane dostatok živín počas celého dňa, nebudú vás prepadať náhle chute na sladké alebo slané pochutiny,“ pripomenula odborníčka.

Ku každému pokrmu by mala byť podaná porcia zeleniny alebo ovocia, jedlo tak viac zasýti. Pri redukčnej diéte je výhodnejšia zelenina. Rozdelením do dávok človek ľahko splní odporúčané množstvo 500 gramov zeleniny a ovocia za deň.

Pre správne zažívanie je dôležité dostatočne piť. Každý človek má inú potrebu tekutín. Veľa záleží aj na skladbe jedálnička. Orientačné množstvo tekutín možno vypočítať – na jeden kilogram hmotnosti 40 mililitrov tekutín. Kto má nadváhu, počíta si príjem tekutín na svoju ideálnu hmotnosť.

„Ak sa nestravujete zdravo, vaša strava obsahuje veľa nasýtených tukov a málo vlákniny, môže prechod k zdravému stravovaniu sprevádzať problémy so zápchou. Pitný režim je v tomto prípade dôležitý. Len čo si telo zvykne na nové stravovacie návyky, ťažkosti odznejú,“ zhrnula odborníčka.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #strava #jedlo #zmena #jedálniček #január

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...