Mýty o sladení, ktorým je načase prestať veriť

Sladký život môže mať mnoho tvárí. Tešiť sa z neho znamená mať správny postoj k sladkému.

07.08.2015 17:00
hnedý cukor, sladkosti, sladenie Foto:
Rafinovaný hnedý cukor má na telo rovnako negatívne dopady ako biely.
debata

Osladiť si život a primiešať do neho cukor, sú totiž dve odlišné veci. Cukor nám sladkosť prinesie síce na jazyk, ale v konečnom dôsledku to o slasti nebude ani náhodou.

Umelé je lepšie

Nie, nie, nie a ešte raz nie. Nič umelé nie je lepšie, vrátane poprsia, hoci na prvý pohľad sa to môže javiť inak. Podobne je to s umelými sladidlami. Výrobcovia našli sladkú alternatívu bez kalórií, ale aj tá má svoju daň. Z umelých sladidiel určite nepriberiete, no na telo majú závažnejšie dopady, ako je nespálená energia. Je dokázaný ich súvis s výrazným rastom krvného tlaku a mnohé zo sladidiel v tele likvidujú žalúdočnú „pohodu“. Tým zabraňujú vstrebávaniu vitamínov do krvi. Sladký život s umelými sladidlami nehrozí.

Sladké uspokojuje

Častý mýtus spojený so sladkými koláčmi, ako bolestným za nevydarený deň. Čokoláda ako liek na nervy, sladká zmrzlina ako symbol spokojnosti. Sladkosti sa v našom živote spájajú s uspokojením a odmenou. Cukor však poskytne iba uspokojenie na jazyku. Telu síce dodá rýchlu energiu, ale v skutočnosti je schopné z neho premeniť len zlomok. Zvyšok uloží, čo je dôvodom obezity. Rýchle sacharidy osviežia chuťové poháriky, naštartujú centrá odmeny a slasti v mozgu, ale trvalé upokojenie v ňom nehľadajte.

Ovocie je plné cukru

Traduje sa, že kto chce schudnúť, mal by vylúčiť ovocie, ktoré je plné cukru a venovať sa radšej konzumácii zeleniny. Je pravdou, že ovocie má naozaj dosť cukru, ale aby ste z neho pribrali, potrebovali by ste zjesť enormné množstvá. Vitamíny vláknina, stopové prvky, výživná hodnota preváži cukor, ktorý ovocie obsahuje. V jednom jablku sú obsiahnuté približne 2 – 3 kocky cukru. Liter obľúbenej Coly má približne 27 kociek. Čo si vyberiete k raňajkám?

Hnedý cukor je zdravší ako biely

Omyl. Ide o podobný trik ako s pečivom farbeným karamelom dohneda. Ak chcete zdravšie sladenie, je potrebné siahnuť po prirodzených sladidlách ako stévii, prípadne javorovom sirupe. Rafinovaný cukor bez ohľadu na farbu je pripravovaný rovnakou technológiou či ide o repný, alebo trstinový. A má na telo rovnako negatívne dopady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #cukor #sladenie #umelé sladidlo

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...