Mladá cibuľka - servírujte zázrak jarnej sezóny na váš stôl

Jemnejšia, chrumkavá, lahodná - jarná cibuľka je pochutinou, ktorú si v týchto dňoch už môžete dopriať čerstvo a zo záhradky.

23.03.2015 13:00
cibuľka Foto:
Jarnú cibuľku kupujeme väčšinou v sezóne, ktorá trvá od apríla (konca marca) do konca júna.
debata

Sezóna mladej cibuľky pobáda k tomu, aby sme ju častejšie zaraďovali do jedálnička. A nielen kvôli chuti, ktorú mnohí z nás naozaj zbožňujú. Jarná cibuľka totiž v sebe ukrýva aj množstvo benefitov.

Nabitá vitamínmi

Mladá cibuľka má vysoký obsah vitamínu C, ktorý sa podieľa na podpore imunity, bojuje proti baktériám a tiež má blahodarný účinok na pokožku. Nechýba v nej ani draslík, horčík, vápnik či železo. Cibuľka je bohatá aj na vitamíny skupiny B. Antibakteriálne pôsobí mladá cibuľka aj vďaka obsahu aliacínu, ktorý pomáha pri liečbe prechladnutia, nádchy aj kašľa.

Poradí si s tlakom aj rakovinou?

Vedci preukázali, že jarná cibuľka dokáže znížiť krvný tlak a zlepšuje krvotvorbu. Cibuľa vo všeobecnosti obsahuje dôležité látky a antioxidanty účinné v prevencii rakovinotvorných ochorení. Napríklad u ľudí, ktorí konzumujú cibuľku dvakrát týždenne, sa preukázalo nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva ako u tých, ktorí ju nekonzumujú. Surová jarná cibuľka je tiež ľahšie stráviteľná než klasická cibuľa v surovom stave.

Zelená vňať tiež!

Pri jarnej cibuľke je dobré zužitkovať aj zelenú vňať, alebo aspoň jej časť. Obsahuje napríklad vitamín A alebo kyselinu listovú a má tiež svoju jemne odlišnú chuť od samotnej cibuľky. Pokojne ich môžete spoločne pridať do nátierok, šalátov, ale napríklad aj na varené zemiaky či k ryži ako prílohe.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #tlak #vitamíny #antibakteriálny #cibuľka #jarná cibuľka

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...