Rasca plná minerálov a silíc

Semienka rasce sú bohatým zdrojom minerálov - vápnika, horčíka, železa a zinku, rovnako aj vitamínov skupiny B.

06.01.2014 13:40
rasca Foto:
Rasca je jednou zo vzácnych korenín.
debata

Charakteristický je vysoký obsah aromatických silíc, ktoré priaznivo pôsobia najmä na zažívací trakt. Nemožno opomenúť ani olej, bielkoviny a flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky.

Balzam na zažívanie

Drvenú alebo mletú rascu pridávame do mnohých polievok a jedál, čím predchádzame zažívacím ťažkostiam. Rasca je močopudná, podporuje tvorbu materského mlieka a je vhodná aj pre dojčatá a malé deti pri zažívacích ťažkostiach. Žuvanie semien odstraňuje zápach z úst.

Škodí škodcovi

Rascu pridávame do vody na varenie zemiakov, nielen pre chuť, ale najmä preto, lebo neutralizuje škodlivý solanín obsiahnutý predovšetkým v zelených a klíčiacich zemiakoch. Solanín môže zhoršiť zrak či spôsobiť srdcové ťažkosti.

Losos na masle s drvenou rascou, citrusom a pórom

  • 4 porcie čerstvého lososa
  • drvená rasca
  • soľ
  • citrón alebo limetka
  • maslo
  • pór

Postup:

  1. Porcie lososa umyjeme a osušíme, pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou, osolíme, posypeme drvenou rascou a dáme na hodinu do chladničky.
  2. Potom rybu vyprážame v rozpálenom masle asi tri minúty z každej strany. Pritom dávame pozor, aby sme maslo neprepálili. Hotové porcie lososa zdobíme pórom nakrájaným na kolieska.

Tip lenivého labužníka

Olúpaný cesnak, zázvor a šalotku posekáme najemno, urestujeme na oleji, necháme trochu vychladnúť, zmiešame s jogurtom, mätu umyjeme, lístky posekáme, pridáme do jogurtu, osolíme a okoreníme čiernym korením a rascou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie vlasov #minerály #rasca #silice

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...