Charakteristický je vysoký obsah aromatických silíc, ktoré priaznivo pôsobia najmä na zažívací trakt. Nemožno opomenúť ani olej, bielkoviny a flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky.
Balzam na zažívanie
Drvenú alebo mletú rascu pridávame do mnohých polievok a jedál, čím predchádzame zažívacím ťažkostiam. Rasca je močopudná, podporuje tvorbu materského mlieka a je vhodná aj pre dojčatá a malé deti pri zažívacích ťažkostiach. Žuvanie semien odstraňuje zápach z úst.
Škodí škodcovi
Rascu pridávame do vody na varenie zemiakov, nielen pre chuť, ale najmä preto, lebo neutralizuje škodlivý solanín obsiahnutý predovšetkým v zelených a klíčiacich zemiakoch. Solanín môže zhoršiť zrak či spôsobiť srdcové ťažkosti.
Losos na masle s drvenou rascou, citrusom a pórom
- 4 porcie čerstvého lososa
- drvená rasca
- soľ
- citrón alebo limetka
- maslo
- pór
Postup:
- Porcie lososa umyjeme a osušíme, pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou, osolíme, posypeme drvenou rascou a dáme na hodinu do chladničky.
- Potom rybu vyprážame v rozpálenom masle asi tri minúty z každej strany. Pritom dávame pozor, aby sme maslo neprepálili. Hotové porcie lososa zdobíme pórom nakrájaným na kolieska.
Tip lenivého labužníka
Olúpaný cesnak, zázvor a šalotku posekáme najemno, urestujeme na oleji, necháme trochu vychladnúť, zmiešame s jogurtom, mätu umyjeme, lístky posekáme, pridáme do jogurtu, osolíme a okoreníme čiernym korením a rascou.