Hladovka nie je žiadna kúzelnícka palička, môže byť nebezpečná!

Vo Francúzsku je teraz čoraz obľúbenejšia hladovka, ktorú ľudia držia, aby sa cítili lepšie, detoxifikovali si organizmus a zbavili sa nejakého toho kila.

03.12.2013 07:00
Hladovanie podľa lekárov nie je pre telo... Foto: ,
Hladovanie podľa lekárov nie je pre telo prospešné.
debata

To sa ale vôbec nepáči lekárom, ktorí takú módu označujú za škodlivú a nebezpečnú. Pôst ako súčasť tisícročnej tradície náboženstva, či už kresťanského, alebo moslimského, židovského či budhistického, sa vracia s plnou silou do laického života a je aj témou najrôznejších fór na internete.

„Rovnako ako každý rok si urobím svoju pätnásťdňovú hladovku,“ píše hrdo jeden užívateľ internetu. „Hladoval som celý týždeň a všetko išlo ako na drôtiku,“ pripája sa iný, ktorý tvrdí, že sa mu podarilo zhodiť osem kilogramov. Jednej veľmi štíhlej žene, ktorá o účinkoch hladovky pochybuje, iný používateľ odpovedá a uisťuje ju: „Naše telo je inteligentné, a ak nemá čo zhadzovať, schudne len málo.“

Diéta sa často obmedzuje len na pitný režim, vývary a citrónovú šťavu, tuhé potraviny sú zakázané. Niektorí hladujú doma, iní v rámci zájazdov. Rozvíja sa turistika zahŕňajúca pôst, s pobytmi na vidieku alebo v horách s túrami v cene niekoľko sto eur za týždeň. Módne sú aj pobyty na luxusných klinikách. Jeden internetový server napríklad ponúka hladovku v marockej púšti.

Móda hladovky sa ale neobmedzuje iba na Francúzsko. Napríklad v Nemecku ponúka luxusná klinika Buchinger „terapeutické hladovky“ pre VIP. Doktor farmácie Raphaël Perez zase poskytuje konzultácie v Lyone na juhovýchode Francúzska a ponúka pobyty v pokojných lokalitách. Tvrdí, že pôst odporúča iba úplne zdravým jedincom.

„Ak chce niekto držať hladovku, ktorá skutočne bude mať výsledky, musí piť len vodu. Väčšinou sa taká hladovka drží týždeň. Ak telo hladuje, urýchľuje sa eliminácia toxínov pečeňou, obličkami a kožou. Keď telo nemá potravu, siaha na rezervy,“ zdôrazňuje Perez.

„Hladovka je nástrojom detoxifikácie, umožňuje cítiť sa lepšie a mať viac energie. Mnohí ľudia majú problémy s črevami, trpia plynatosťou, bolesťami, zápchou alebo hnačkou. Keď hladujú, cítia sa lepšie,“ hovorí. „Akonáhle však človek po skončení hladovky zase začne jesť ako predtým, problémy sa vracajú. Hladovka nie je žiadna kúzelnícka palička,“ dodáva.

Ani zďaleka však jeho názory nezdieľajú mnohí experti na zdravú výživu a tiež lekári majú pochybnosti. „Ani jediný solídny lekár vám dnes nepovie, že je hladovka zdravá. Stala sa však módnou záležitosťou,“ konštatuje nutričný poradca Jean-Michel Cohen. „Jednodňová hladovka po opici, budiž. Ale hladovka vôbec nemá detoxifikačné účinky, naopak sa pri nej budete cítiť viac unavení,“ hovorí.

Hladovka zrejme dostala „lekárske posvätenie“, keď sa jeden vedec zmienil o spojitosti hladovky s liečbou rakoviny, súdi Cohen. „Opakovaný pôst a celé týždne hladovky oslabujú organizmus. Ten siaha na rezervy, často nie na tuk, ale na to, čo je pre telo podstatné, teda na svaly,“ uvádza nutričný poradca Pierre Azam.

„Ak hladuje kardiak, nemá prísun draslíka a vápnika, a riskuje teda zástavu srdca. Hladovka je nebezpečná,“ varuje Cohen. „Osoby s nadváhou často majú dojem, že diéty neúčinkujú. Rýchla a radikálna hladovka sa tak zdá byť riešením,“ dodáva.

Jedna diéta, ktorá nie je úplným hladovaním, sa stala vo Francúzsku veľkou módou : je to diéta päť ku dvom, keď sa dva dni v týždni dodržiava veľmi prísny režim, pri ktorom žena môže zjesť nanajvýš 500 kalórií a muž len 600 kalórií.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #kalórie #hladovanie #zdraviu nebezpečné

+ Malé zmeny v stravovaní môžu mať veľký vplyv na zdravie.
Nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete, zídu sa...

+ Zmeny vo vašej strave prinášajú novú energiu a vitalitu.
Investície času a energie do práce sa vyplatia...