Trpiaci muži a statočné ženy. Kto vydrží viac?

Veľa kriku pre nič - tak niekedy pôsobia muži, na ktorých sa nalepí chrípka či nádcha. Ženy majú, naopak, povesť pacientok - tichých trpiteliek.

12.03.2013 15:00
choroba, chrípka, opatera Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa najnovších zistení sa však zdá, že muži nesimulujú ani nepreháňajú. Ich precitlivené správanie počas choroby má totiž vedecký podklad.

Fakt, že páni okolo choroby narobia väčšie „haló“ ako ženy, potvrdili aj vedci. Spoločnosť Engage Mutual pred pár rokmi skúmala tri tisícky ľudí a porovnávala ženský a mužský postoj k chorobe. Zistenia bádateľov potvrdili skúsenosti mnohých manželiek či partneriek. Muži svoju chorobu prežívajú viac ako ženy.

Až polovica mužov nazýva obyčajnú nádchu „chrípkou“ a bežné bolesti hlavy považuje za „migrénu“. „Muži bývajú chorí zriedkavejšie ako ženy – pomer je päť ochorení k siedmim ročne – ale keď už sú chorí, vyžadujú pozornosť a partnerku s tým nezabudnú oboznámiť,“ zhrnul výsledky výskumník Karl Elliot.

Zaujímavé je, že napriek tomu muži neradi opúšťajú prácu – až 76 percent radšej chorobu cez deň prechodí. Prieskum tiež prezradil, že polovica žien má pocit, že ich partneri svoje utrpenie preháňajú. U mužov bolo toto číslo o približne desať percent nižšie. Páni zato nad nežnejším pohlavím zvíťazili vo vzdychaní a nariekaní nad chorobou, ako aj v potrebe upútavať na seba pozornosť a vyžadovať starostlivosť. Nečudo teda, že roky bolo mužské stonanie a ťažkanie si počas choroby považované za preháňanie. Málokto tušil, že tieto prejavy môžu byť výsledkom neurologických rozdielov medzi ženami a mužmi.

Podľa najnovšieho výskumu Durhamskej univerzity muži majú na ťažšie prežívanie choroby nárok. Silnejšie pohlavie má vraj v hlave viac teplotných receptorov, a preto sú ich symptómy počas nádchy či chrípky horšie. Deti však trpia chorobami rovnako – pri zvýšení teploty sa podstatná časť mozgu vyvíja do väčších rozmerov v puberte vďaka testosterónu. „Aj tento prípad je súčasťou problematiky, nakoľko sa správanie žien a mužov môže odlišovať pre rozdiely v ich mozgoch,“ skonštatovala neurovedkyňa Amanda Ellisonová. Ako však dokazuje napríklad Ľubomír Feldek, aj muži môžu byť príjemnými pacientmi. A ak sa z nich stanú na pár dní deti, ktoré netrpia bežnou každoročnou virózou, ale minimálne cholerou či tuberkulózou, najlepšou zbraňou je trpezlivosť.

debata chyba

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...