Nikdy nezačínajte od zajtra. Začnite hneď

Poznáte to – výhovorka je jeden z najčastejších dôvodov, prečo stojíte na jednom mieste a nehýbete sa dopredu.

22.01.2013 14:07
Nikdy nezačínajte od zajtra. Začnite hneď Foto:
Nikdy nezačínajte od zajtra. Začnite hneď
debata

Snívate, hovoríte si „od zajtra“, ale nikdy sa tak nestane. Len máloktorá si uvedomuje, že čas beží a nedá sa zastaviť. Niekedy môže byť neskoro.

Začnite hneď, nečakajte na správny moment či deň
Ak chcete urobiť vo svojom živote zmenu, nezačínajte povestným „od zajtra“, začnite hneď teraz. Práve výrokom „od zajtra“ pripúšťate , že si to môžete rozmyslieť. Nevyhovárajte sa, pretože buď niečo urobiť chcete, alebo nie. Nepotrebujete súhlas okolia, pretože zmeny, ktoré sa týkajú vás, by ste mali robiť kvôli sebe.

Nikola začínala „každý víkend chudnúť“, ale deň predtým sa ešte poriadne najedla, dopriala si všetko nezdravé, žalúdok sa jej roztiahol a hneď v prvý deň večer ju chytil obrovský hlad. Výsledkom jej „chudnutia“ je momentálne asi 10 kg nadváha.

Renáta sa zase rozhodla, že po desiatich rokoch na jednom pracovisku je vhodný čas na zmenu. Začala teda hľadať inú prácu, ale vždy, keď chcela dať výpoveď v práci, sa vyskytla situácia, ktorú vedela vyriešiť len ona – aspoň si to myslela. Nechcela nechať kolegov v problémoch, a tak svoj odchod odďaľovala. Po piatich rokoch dostala výpoveď a až vtedy si uvedomila, že nikto ju vo firme nebral nijako extra. Nahradili ju inou a mladšou.

Karin žila v manželstve, kde láska vymizla asi po roku. Sedem rokov si hovorila, že sa to medzi nimi určite napraví. Potom stretla Miloša, ktorý bol úžasný, ale tlačil na ňu, aby sa rozviedla. Karin vedela, že Miloš je ten pravý, ale stále čakala na „vhodný moment“. Po roku to Miloša prestalo baviť, odišiel do zahraničia a asi po pol roku prišli Karin papiere na rozvod od manžela s tým, že čaká dieťa s inou. Karin je momentálne rozvedená a sama.

Čo robiť:1.
Nečakajte na správny moment, ten nastal, keď ste pocítili, že potrebujete zmenu a tento pocit Vás neopúšťa.
2. Nehovorte si, ako sa niečo nedá, ako príklad si zoberte od tých ľudí, čo to dokázali. A položte si otázku: „Som horšia?“ Je pravda, že nie každý je na všetko stvorený, ale väčšinou to, čo dokázali iní, dokážete aj vy. Len možno budete potrebovať viac času.
3. Napíšte si klady a zápory na papier. Pomáha to, pretože tak uvidíte, nakoľko je vaša myšlienka reálna.
4. Nikdy sa nevzdávajte a verte si. Nečakajte na podporu od okolia, lebo to tak urobiť môže, ale nemusí.
5. Ak to nevyjde, nič sa nedej, aspoň ste to skúsili a nepríde deň, keď budete ľutovať, že ste nebojovali.

Text: Gabi H. pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Doprajte si niečo na čo máte chuť ale pozor na výčitky svedomia.
Vážte si, čo máte kým nie je neskoro, prácu tak...

+ Ak je niečo zdravé nezáleží na tom ako to chutí, nezabúdajte nato.
Buďte silný a dosiahnete všetko, čo si...