Záchod ako najšpinavejšie miesto v domácnosti? Zabudnite, je to...

Mať čisto a poriadok, to je jeden z predpokladov, aby sme sa doma cítili dobre. Príjemné a čisté prostredie nie je len bariérou proti chorobám, ale nás aj upokojuje a priaznivo vplýva na našu duševnú pohodu, hoci si to väčšinou neuvedomujeme. Lenže upratovanie nepatrí práve medzi obľúbené činnosti. Ako udržiavať čistú domácnosť a nezničiť sa?

29.04.2024 00:00
umývanie, kúpeľna, upratovanie, čistota Foto:
Ilustračné foto.
debata

Žijeme v zajatí baktérií, plesní, spór a iných choroboplodných zárodkov. Ak ste si mysleli, že najšpinavším miestom v domácnosti je záchodová doska, ste na omyle. Napríklad také mobily sú na tom oveľa horšie. No to ani zďaleka nie je všetko. Organizmy, ktoré nevidíme, môžu spôsobovať alergie, podráždenie, zápaly či iné nepríjemnosti, pričom milujú všetky druhy povrchov. Vyhovuje im vlhko a tma, nepohrdnú ani miestami, ktorých sa často dotýkame.

Špinavé nie sú len peniaze

Bankovky a mince idú z ruky do ruky. Počas toho sa na nich usadí z každej dlane niečo – kožný maz, odumreté kožné bunky, baktérie. Peniaze však zďaleka nie sú až také špinavé ako naše mobily. Máme ich v rukách takmer celé dni. Okrem toho, že si telefóny prikladáme k uchu a dotýkajú sa tváre, tiež ich ukladáme na rôzne miesta. Ani mobily uložené v ochrannom obale nie sú o nič čistejšie.

Keď vedci skúmali pod mikroskopom povrchy rôznych predmetov a plôch v domácnosti, doslova húfy baktérií nachádzali aj na kľučkách, zubných kefkách, nádobkách na mydlo, diaľkových ovládačoch a na kuchynskej pracovnej doske. Záchodová doska bola až na konci rebríčka.

Bude ako nová: Ako vyčistiť varnú dosku bez drahých chemických čističov Čítajte viac Bude ako nová: Ako vyčistiť varnú dosku bez drahých chemických čističov

Potraviny prísne oddeľujte

Neudržiavané domácnosti môžu byť potenciálnym rizikom prenosných ochorení Hygienička, lekárka a riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková zdôrazňuje, čo patrí k dôležitým zásadám v domácej kuchyni. „Surové živočíšne produkty predstavujú ohrozenie pri priamom kontakte so spracovanými potravinami. Zakúpené mäso preto čo najskôr dáme do chladničky, nebalené mäso vždy ukladáme do vyčlenenej nádoby, minimálne priečinka.“

Mikroorganizmy môžu byť nielen na povrchu, ale aj vo vnútri mäsa, na vajciach (salmonela aj vo vnútri), na obaloch potravín. Sekundárne môžu byť kontaminované všetky predmety, s ktorými tieto potraviny prichádzajú do kontaktu. Preto pri úprave mäsa (krájanie, orezávanie, klepanie) používame oddelenú dosku, prípadne oddelený nôž.

„Bežným umývaním z dosiek a iných predmetov odstránime nečistoty, zostatky potravín a časť mikroorganizmov, ale neodstránime všetky mikróby. Preto na manipuláciu s ostatnými potravinami je nutné vyčleniť samostatné pracovné dosky,“ hovorí lekárka.

Je čistenie márny boj?

Baktérie a vírusy sa síce na povrchoch udržia, ale nemusia prežiť dlho. Zvlášť ak im život skrátime dodržiavaním istých pravidiel.

„Povrchy kuchynského nábytku určite treba pravidelne čistiť vhodným čistiacim prostriedkom. Zvýšenú pozornosť treba venovať rohom a okoliu drezu, kde sa môžu tvoriť plesne. Niektoré povrchy kuchynského nábytku obsahujú prímes striebra, čo pomáha v boji s baktériami a vírusmi. No hlavne odporúčam neumývať tieto povrchy ani chladničku hubkou na riad, ktorá slúži už niekoľko týždňov. V tej je totiž najviac baktérií!“ upozornil Ladislav Jelen z kuchynského štúdia Oresi.

A má pravdu, hubka na riad je v kuchyni najväčším rizikom. Po použití ju treba dobre opláchnuť, vyžmýkať a odložiť na miesto, kde má šancu vyschnúť. A po týždni používania bezpodmienečne vyhodiť do smetného koša.

Nebuďte zberačmi predmetov

V obchode vyzerá všetko zaujímavo a užitočne, ale ruku na srdce: naozaj potrebujete tri masážne strojčeky na celulitídu alebo ďalší držiak na mobil? Jedným z najdôležitejších pravidiel udržiavania poriadku je mať čo najmenej vecí. Presnejšie – nemať doma haraburdy. Zbavte sa nekompromisne vecí, ktoré nepotrebujete alebo nepoužívate. Týmto krokom urobíte veľký posun smerom k poriadku. Získate viac miesta a zmiernite stres spôsobený chaosom a neporiadkom. Priestor využite efektívne. Minimalizmus vám zjednoduší život aj upratovanie. Udržiavanie čistoty a poriadku už nebude také namáhavé.

kozmetika, nebezpečenstvo, nebezpečná kozmetika, toxická kozmetika Čítajte viac Pozor na nebezpečnú kozmetiku - ide aj o výrobky notoricky známej značky

Sú baktérie v domácnosti nebezpečné?

Hygienička Ľudmila Bučková v tom má jasno: „Ak neberieme do úvahy odpadový kôš, tak chladnička patrí k najznečistenejším miestam v kuchyni. Ďalším miestom, na ktoré sa v domácnostiach zabúda, sú rôzne vypínače. Pozornosť je potrebné venovať aj opakovane používaným handričkám, drôtenkám a kefám.“

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí. Ako to teda v skutočnosti je s dezinfikovaním povrchov? Je naozaj vôbec potrebné? „V domácnostiach, kde sa venuje dostatočná pozornosť pravidelnému čisteniu pracovných plôch, bezprostrednému čisteniu zariadenia po ukončení činnosti a osobnej hygiene rúk, nie je potrebné používať dezinfekčné prípravky. Ak sme zvyknutí v kuchyni dezinfikovať, potrebné je dôkladné opláchnutie predmetov prichádzajúcich do priameho kontaktu s potravinou. To platí aj v prípade používania čistiacich prípravkov. Zostatky akýchkoľvek chemických prípravkov predstavujú riziko pre zdravie ľudí. Mnohé z nich sa kumulujú v našom organizme,“ upozorňuje hygienička.

Upratovanie nemusí bolieť

Čistá domácnosť nie je len ochranou proti ochoreniam, ale aj balzamom na dušu. No mnohým sa do upratovania nechce, pretože si ho automaticky spájajú s námahou. Často je však predstava úmornej práce oveľa horšia ako samotné upratovanie. Stačí len začať. Na to, aby išla práce pekne od ruky, je dobré urobiť si plán. Odborníci z AK FILTER radia, ako na to.

Najskôr si urobte zoznam priestorov, ktoré chcete upratať, či už ide o miestnosti, alebo ich časti. Potom si ku každej položke napíšte frekvenciu upratovania a spíšte si, ktoré úlohy v ktorý deň splníte. Úlohy si rozložte rovnomerne počas celého týždňa, aby vás nezničilo veľké upratovanie. Plán dodržiavajte, postupujte zhora nadol a od veľkých nečistôt k menším. Čistiace prostriedky a pomôcky si pripravte vopred, aby ste nemuseli upratovanie prerušovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #kúpeľna #baktérie #čistota

+ Flexibilita a prispôsobivosť sú v športe rovnako dôležité ako sila.
Ak nebudete rešpektovať pravidlá, môže sa...

+ Ak je niečo zdravé nezáleží na tom ako to chutí, nezabúdajte nato.
Buďte silný a dosiahnete všetko, čo si...