Trh s náhradnými matkami zažíva veľký rozmach

Ponuka náhradných matiek pre neplodné či homosexuálne páry sa v USA napriek vysokým cenám stala úspešným podnikaním.

15.02.2013 09:17
Trh s náhradnými matkami zažíva veľký rozmach Foto:
Trh s náhradnými matkami zažíva veľký rozmach
debata

S odvolaním sa na americkú spoločnosť CSP, ktorá už umožnila narodenie vyše 1 700 detí pre páry v 45 krajinách sveta, to uviedol server francúzskeho denníka Le Figaro.

Spoločnosť vyberá náhradné matky veľmi prísne: každý mesiac zhruba zo 400 záujemkýň prejde asi tucet uchádzačiek. „Dôkladne overujeme ich minulosť. Páry chcú dokonalú ženu: mladú, veľkú,  vydatú matku,“ hovorí 29-ročná Jennifer z CSP. V jej kancelárii visia fotografie osobností, ktoré služby firmy už využili – napríklad Eltona Johna.

„Zhruba polovicu našich klientov tvoria homosexuáli z celého sveta,“ spresnila predstaviteľka CSP Sherrie Smithová. Uistila, že vždy dokázali priviezť dieťa od náhradnej matky aj do krajín ako Francúzsko, kde je podobná prax zakázaná.

„Kúpiť si dieťa v CSP je ako cesta v luxusnom aute. Prebieha to v pokoji, účinne a spoľahlivo,“ citoval server Le Figaro jedného zo šťastných otcov. Ide však o drahú záležitosť.

Spoločnosť chce pre seba 20 000 dolárov (vyše 14 000 eur) a pre náhradnú matku 25 000 až 35 000 dolárov (18 000 až 26 000 eur). Jej cena stúpa každým ďalším tehotenstvom. V prípade dvojčiat si pridá 8 000 dolárov (skoro 6 000 eur). Klient navyše musí platiť ďalšie náklady, predovšetkým umelé oplodnenie a právnika, čo ho vyjde na ďalších najmenej 20 000 dolárov (14 000 eur).

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...