Dekolty zakázané. Ortodoxné Židovky si aj tak vytvárajú vlastnú módu

Vysoké kožené topánky pod čiernymi šatami zdôrazňujú eleganciu postavy, líčenie je nenápadné.

22.02.2013 11:44
Dekolty zakázané. Ortodoxné Židovky si aj tak... Foto:
Dekolty zakázané. Ortodoxné Židovky si aj tak vytvárajú vlastnú módu
debata

Pre štyridsaťročnú Nathalie Benhaimovú neboli pravidlá skromnosti v judaizme, podľa ktorých žena nesmie upútavať pohľad muža, nikdy synonymom askézy, píše agentúra AFP.

„Vždy som nalíčená a učesaná, inak by som nevyšla z domu. Je to dôležité pre mňa aj pre môjho manžela,“ vysvetľuje táto matka štyroch detí, ktorá si nedávno v Jeruzaleme otvorila pekáreň.

Sionisti, často stúpenci novej izraelskej politickej hviezdy Naftaliho Bennetta, sú na rozdiel od veľkej väčšiny ultraortodoxných židov aktívnymi členmi spoločnosti a izraelských inštitúcií, v ktorých mnohí z nich zaujímajú kľúčové posty.

Sú oveľa viac vystavení vplyvu laického obyvateľstva, a to vyvoláva početné diskusie o interpretácii halachy, židovského náboženského práva, pokiaľ ide o obliekanie a správanie žien.

Nedávno jeden z najprísnejších rabínov hnutia SLOM Aviner zverejnil nové pravidlá, podľa ktorých je ženám najmä zakázané nosiť červenú a živé farby a priesvitné látky, vrátane pančuchových nohavíc. U tých dokonca stanovil nevyhnutnú minimálnu silu vlákna.

Avšak tento extrémny výklad židovského zákona vyvolal mnohé negatívne reakcie aj v samom nacionálne židovskom hnutí. Tým skôr, že móda pre ženy z týchto kruhov začína nadobúdať rozmach spolu so vznikom mnohých špecializovaným obchodov a dizajnérov.

„Ešte pred niekoľkými rokmi bola sionistická móda štýlom hippie. Nedávno sa však objavil skutočný nacionalistický židovský štýl,“ vysvetľuje Vered Gilboaová, majiteľka butiku v centre Jeruzalema.

„Tu ide skôr o štýl vintage, hodváb a čipky. Je však mnoho tendencií a návrhárov. Ortodoxné Židovky sa rovnako ako zvyšná spoločnosť zaujímajú o módu stále viac,“ dodáva.

A to do tej miery, že najvýznamnejšia izraelská škola módy a dizajnu Šenkar, z ktorej vzišiel predovšetkým Alber Elbaz, tvorca módnej značky Lanvin, nedávno odštartovala kurz určený pre túto verejnosť.

Pravidlá obliekania pre ženy v ortodoxnej židovskej móde však dovolí návrhárom len málo tvorivého vzletu: dekolty sú zakázané, sukne a šaty musia zakrývať kolená a rukávy musia zakrývať lakte.

Ako však vysvetľuje matka piatich detí Nathalie Haiksová, je možné byť koketná a pritom zostať vernou židovskej móde. Jej tajomstvo: priliehavé tričká a sukne v predpísanej dĺžke.

„Potom sa môžete obliekať v ktoromkoľvek obchode,“ vysvetľuje štyridsaťosemročná Nathalie, sekretárka riaditeľstva Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme.

"Je síce nevyhnutné rešpektovať pravidlá, ale nemôžete žiť vo vzduchoprázdne. Tóra ženy nenúti, aby vyzerali smutne. Nemajú upútavať muža, to je všetko. Halacha neposkytuje jedinú a definitívnu interpretáciu. Je to stále otvorenejšie a slobodnejšie, než keď som prišla do Izraela, "ubezpečuje.

Lea Šeklarová z osady Ofra severne od Ramalláhu spája židovskú spiritualitu a záujem o obliekanie vo svojich každodenných stretnutiach pre ženy v jednej z jeruzalemských kaviarní. V priľahlej sále postaví vždy zrkadlo, v ktorom sa majú pozvané ženy prezerať a obdivovať sa.

„Otázka obliekania je príliš často vnímaná vo forme zákazov. Tí, ktorí zakazujú, sú v skutočnosti posadnutí nie Tórou, ale tým, čo nikdy nepriznajú, totiž sexom,“ tvrdí táto elegantná žena.

„V mojom butiku hovoríme o šatách ako o prostriedku, ako objaviť seba sama. Mnohé ortodoxné Židovky sa riadia tendenciou v celej spoločnosti a stávajú sa viac individualistické, chcú byť šťastné, uvedomovať si svoju identitu a žiť pritom v súlade s ortodoxným svetom,“ dodáva.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...