Oddelené postele? Namiesto rozchodu môžu znamenať jeho stmelenie

Často sa oddelené lôžka partnerov považujú za znak toho, že niečo medzi dvoma ľuďmi nefunguje. No opak môže byť pravdou.

13.07.2023 09:06
oddelené postele, vzťah, pár, konflikt Foto:
Psychológovia upozorňujú, že tento ozdravný proces bude úspešný len vtedy, ak s ním obaja súhlasia a pokiaľ je zámienkou k posteľovému rozchodu skutočne len spánok.
debata

Práve dve spálne už pomohli vyriešiť mnoho krízových životných situácií k lepšiemu. Chcete poznať tajomstvo tohto triku?

Môže ísť o dieťa aj iné návyky

Najčastejšie sa stáva, že sa dvaja ľudia na noc oddelia v prípade, ak nevedia zladiť svoje potreby spánku. Alebo po príchode dieťaťa, keď to má síce matka ťažké, ale muž sa často rovnako nevyspí a v práci musí podávať štandardný výkon. Každý dokáže odhadnúť, čo môže spánková deprivácia spôsobiť. Po prebdenej noci bývame podráždení, spomalení, bez nálady. Zdobia nás tmavé kruhy pod očami, dostavuje sa nervozita a klesá výkonnosť. Často nás prepadne bolesť hlavy a tiež oveľa väčšia chuť do jedla, keď si telo žiada dobiť nedospanú energiu. Oddeliť spálne môže byť preto často riešením, ktoré lásku nezabije, práve naopak.

Súhlasiť musia obaja

Pokiaľ teda pár dôjde vo vzťahu do bodu, kedy sa kvôli nedobrovoľne prebdenej noci neustále háda, je čas opýtať sa seba aj toho druhého, čo mu chýba, čo je pre neho dobré a ako by sa cítil pohodlne. A prípadne zobrať perinu a odobrať sa vyspať inam. Toto rozhodnutie totiž často môže zachrániť vzťah. Či s partnerom nocujeme v spoločnej posteli (či aspoň spoločnej miestnosti), nie je jediným faktorom, ktorý má vplyv na kvalitu vzťahu. Inými slovami, ak je vzťah nefunkčný v niekoľkých ďalších oblastiach, spoločné lôžko ho určite nezachráni.

Nejde o tragédiu

Na druhej strane nie je úplne bežné, že by sa potreby a nároky oboch partnerov na spánok úplne zhodovali a prekrývali. Pre niektoré páry žijúce v dobre fungujúcom partnerstve tak môžu oddelené spálne znamenať záchranu kvalitného spánku minimálne jedného z členov páru a tým aj zachovanie vzťahu. Psychológovia však upozorňujú, že tento ozdravný proces bude úspešný len vtedy, ak s ním obaja súhlasia a pokiaľ je zámienkou k posteľovému rozchodu skutočne len spánok.

Je nutné pochopenie

Dohoda medzi partnermi by určite mala byť pre rozhodnutie spať oddelene kľúčová. Ak nesúhlasí zásadne jeden z páru, nebude mať takéto riešenie jednoznačnú šancu na úspech. Partneri by sa mali dohodnúť na určitých pravidlách, ako sa navzájom v svojich spálňach môžu navštevovať, aby medzi nimi mohla fungovať pre vzťah blahodarná intimita. Potom už skutočne nezáleží na tom, či počas doby spánku spíte v jednej posteli. Omnoho kľúčovejšie bude, že sa naozaj vyspíte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #partner #spánok #posteľ #spálňa

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...