Vraciate sa k expartnerovi? Čo spraviť lepšie, aby to už vyšlo?

Nie je to ojedinelý prípad. Niektoré dvojice sa aj po rozvode rozhodnú nazad zosobášiť a aj tí, ktorí si povedali, že sa už nechcú ani vidieť občas obnovia svoje city. Nemusia v tom byť vždy len deti. Raz ste sa už do seba zamilovali, poznáte kvality toho druhého a možno ho predsa len chcete vedľa seba. No na čo si dať pozor, aby to opäť nedopadlo rovnako?

17.03.2024 13:00
vzťah, vzťahový problém, rozchod, výhovorka Foto:
Pred obnovou vzťahu je dôležité nielen sa porozprávať s partnerom, ale vyriešiť si otázniky aj v sebe.
debata

Pochovajte minulosť

Raz a navždy. Už nikdy nevyťahujte to, čo bolo. Problém pri znovu obnovených vzťahoch je totiž stále rovnaký. Aby to mohlo fungovať, je potrebné splniť niekoľko podmienok. Predovšetkým treba vyriešiť problémy, ktoré vzťah rozbili. Nestačí sa len udobriť a spoliehať sa na silu vzájomnej lásky. Urobiť hrubú čiaru je jednoducho málo, musíte si vo vzťahu aj upratať. Potrebujete zdvihnúť aj koberec a pozametať všetko, čo zostávalo mesiace alebo roky schované pod povrchom. A potom už za minulosťou navždy zabuchnúť dvere a začať s naozaj novým štítom. Pozor, k bývalému sa vracajte iba ak to dokážete. Ak nie, je to vopred stratená snaha.

Na vzťahu stále pracujte

Pretože ak ste si raz upratali, neznamená to, že už bude navždy všetko v poriadku. Čakajú vás nové výzvy, situácie a problémy. Na žiadny vzťah neexistuje zázračná pilulka ani kúzlo, ktoré by ho napravilo. Tobôž nie zaklínadlo, ktoré ho raz a navždy spraví dokonalým. Jediné, čím si môžete byť istí, je, že nielen v „recyklovanom“, ale v každom vzťahu idete vždy do veľkej neistoty. Skrátka to musíte skúsiť, pokiaľ naozaj chcete. Nikto vám síce nezaručí, ako sa vzťah znova vyvinie, ale dá sa urobiť veľa, aby sa to podarilo alebo aby bola šanca na úspech aspoň čo najväčšia.

oddelené postele, vzťah, pár, konflikt Čítajte aj Oddelené postele? Namiesto rozchodu môžu znamenať jeho stmelenie

Vyriešte si pochybnosti sama v sebe aj vo dvojici

Pred obnovou vzťahu je dôležité nielen sa porozprávať s partnerom, ale vyriešiť si otázniky aj v sebe. Úprimne si odpovedzte na otázku, či chcete vzťah späť, pretože vám partner chýba, či ho máte stále naozaj radi, alebo máte iný dôvod. Možno len túžite po pomste, ku ktorej ste nedostali príležitosť, máte zlosť alebo chcete späť svoju hračku. Pokiaľ si odpoviete takto, do vzťahu sa nevracajte, pretože to spôsobí bolesť nielen partnerovi, ale aj vám. Navyše nikto mladší nebude a strácať čas so zlým človekom sú premárnené roky.

Odpustenie ako spoveď

Hovorí sa, že po spovedi je všetko odpustené a zabudnuté. Preto sa pred návratom do staronových koľají takpovediac vyspovedajte. Nesmierne dôležité je spojiť obnovenie vzťahu s myšlienkou nového začiatku. Podstatné je nevracať sa k rovnakým vzorcom správania. Aby sa to podarilo, musí novému štartu predchádzať odpustenie. Čokoľvek sa v minulosti stalo, čo vás rozdelilo, musí byť pochopené, odkryté, prediskutované a vysvetlené. Až potom môžete začať budovať nový vzťah na všetkom pozitívnom, čo vás vždy spájalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #minulosť #pomsta #neistota #nový vzťah #vzťah po rozchode #expartner #návrat k expartnerke #budovanie vzťahu #vzťahové problémy

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...