Ste uväznený v toxickom priateľstve? Odborníčka radí, na čo si dať pozor a ako z neho von

Niektorým z nás trvá roky, kým si to uvedomíme. Sme súčasťou toxického vzťahu - nie však toho v rodine či s partnerom, ale súčasťou toxického priateľstva.

24.06.2022 05:00
debata (2)
Video

VIDEO: Psychologička a psychoterapeutka Lenka Rušarová v relácii Ide o nás hovorí o podobe toxických vzťahov medzi kamarátmi, pomenúva ich znaky, proces, ako sa s nimi dá pracovať a tiež radí, ako z nich von, ak sa zmeniť nedajú.

Už zo slova toxicita vyplýva, že takýto vzťah má prevahu negatív nad pozitívami. Psychologička pritom upozorňuje, že konflikt či napríklad porovnávanie sa, súťaživosť – majú v zdravej miere zmysel. Ak sa však prekročí hranica, skĺznu do podoby, ktorá nám mentálne neprospieva.

Ako teda vyzerajú toxické kamarátstva, aké sú ich najčastejšie znaky a čo napríklad vedie k tomu, že v toxických kamarátstvach skončíme? Majú sklon k ich tvorbe viac muži alebo ženy a dá sa vôbec toxický vzťah očistiť a pokračovať v ňom ďalej bez toho, aby sme sa nebáli toho, čo sme zažili v minulosti?

Psychologička a psychoterapeutka Lenka Rušarová odpovedala v relácii Ide o nás aj na tieto otázky. Jej návod, ako z toxických vzťahov von je síce aj vzhľadom na náš formát stručný, no veľmi adresný a dôležitý. Viac už v našej relácii vyššie, prípadne v podcastovej verzii relácie, ktorú nájdete dolu.

Podcastová verzia relácie Ide o nás: Toxický priateľ z nás vytiahne to najhoršie…

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #priateľstvo #kamarát #toxický vzťah #toxicita

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...