Nedať žene v reštaurácii menu s cenami? Čistý sexizmus, upozorňuje známa blogerka

Argentínska módna blogerka Agustina Gandolfo rozvírila v Taliansku debatu o sexizme svojím príspevkom, v ktorom pranierovala luxusné reštaurácie za to, že ženám ponúkajú iba jedálničky bez cien.

03.11.2021 15:03
debata (3)
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Agustina (@agus.gandolfo)

Podľa nej je v dnešnej dobe neprijateľný predpoklad, že za ženy automaticky platí ich mužský spoločník. Napísal o tom denník The Times.

Dvadsaťpäťročná Gandolfo, partnerka futbalistu Lautara Martíneza (obaja na snímke hore), sa rozhorčila v príspevku na Instagrame, kde má skoro 900-tisíc sledujúcich. „Vedeli ste, že v mnohých reštauráciách v Taliansku nie sú vytlačené ceny na jedálničkoch, ktoré dostávajú ženy? A čo keď chcú platiť?“ napísala.

Konkrétnu reštauráciu Gandolfo nemenovala, pravdepodobne však išlo o podnik v centre Milána, kde žije. Martínez hrá za tamojší Inter. Jej poznámka vyprovokovala veľkú debatu, v ktorej sa našli zástancovia aj odporcovia tejto tradičnej praxe.

Správanie sa žien jedna k druhej: Sú na seba zlé?

Pozrite si reláciu Ide o nás
Video

„Ak pri stole sedí pár, potom dávame žene jedálniček (menu) bez cien. Nie je to diskriminácia, ale forma galantnosti. Je to spôsob, ako žene dopriať, aby si jedlo aj atmosféru užila a nezaťažovala sa pritom prízemnými vecami,“ povedala denníku La Repubblica Rossella Cerea, manažérka trojhviezdičkovej michelinskej reštaurácie Da Vittorio neďaleko Bergama.

Vlastník rímskej reštaurácie Pipero sa naopak domnieva, že zvyk podávať ženám jedálničky bez cien ukazuje nedostatok rešpektu. „Sme v roku 2021 a len ťažko sa môžeme domnievať, že žena v reštaurácii nebude platiť. A aj keď neplatí, prečo by nemala vedieť, koľko jedlo stojí?“ povedal Alessandro Pipero. „Zákon mi prikazuje, aby som ceny jedál uvádzal na vonkajšom menu. Takže čo to znamená? Že sa žena môže na ceny pozrieť vonku, ale vo vnútri nie?“ dodal.

shutterstock 1309559275 Čítajte viac Domáce práce, starostlivosť o deti: Lockdown dal zabrať viac ženám, trpí ich psychika

Diskutujúci na internete upozorňovali aj na ďalšie správanie obsluhy v reštauráciách, ktoré podľa nich utláča ženy. Čašníci podľa nich napríklad spravidla nechávajú ochutnať víno muža, aj keď ho objednala žena, a aj mužovi podávajú účet – dokonca aj vo chvíľach, keď si ho vyžiadala jeho spoločníčka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #reštaurácia #menu #blogerka #sexizmus

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....