Pandemický stres ruinuje Američanom intímny život

Aj keď veľa párov malo v karanténe pravdepodobne dosť času na intímne roztopašnosti, nová štúdia zistila, že väčšina ľudí na ne jednoducho nemala náladu.

13.04.2021 09:00
sex, pár, vášeň, láska, hádka, problémy
Stres tlmí počas pandémie koronavírusu sexuálny apetít.
debata (2)

Päťdesiatšesť percent Američanov pripúšťa, že ich obavy o stav sveta mali v minulom roku negatívny vplyv na ich sexuálny život.

Zhruba rovnaký počet (55 %) dodáva, že stres vyvolaný prácou alebo hľadaním zamestnania tlmil počas pandémie koronavírusu ich sexuálny apetít. Prieskum medzi 2000 Američanmi, ktorí sú sexuálne aktívni, či už žijú sami alebo s partnerom, odhaľuje negatívne vplyvy, ktoré mal rok 2020 na sexuálne uspokojenie. Z tých, ktorí hlásili negatívny vplyv v dôsledku úzkosti, takmer šiesti z desiatich mali v minulom roku sex menej často.

Prieskum, ktorý uskutočnila agentúra OnePoll, skúmal tiež úzkosť respondentov z výkonu, pokiaľ ide o sex. Za posledný rok sa šesť z desiatich Američanov cítilo počas sexu príliš „vo svojich hlavách“ – a to nie dobrým spôsobom.

Päťdesiatšesť percent účastníkov uviedlo, že zažíva úzkosť zo sexuálneho výkonu alebo obavy, že ich sexuálna výkonnosť nemusí zodpovedať želaniam, potrebám alebo očakávaniam ich partnerov. Takmer traja zo štyroch (73 %), ktorí s tým majú skúsenosť, tvrdia, že to častejšie pociťujú od začiatku pandémie.

Pre tri štvrtiny všetkých respondentov je táto otázka naliehavá. Hovoria, že je pre nich „mimoriadne“ alebo „veľmi“ dôležité, aby prekonali svoju sexuálnu úzkosť.

"Zvýšený stres ovplyvňuje náš nervový systém a naše telo prejde do režimu bojuj, uteč alebo zamrzni. Náš nervový systém komunikuje s našim telom, že prioritou je prežitie, pričom sex a libido strácajú na biologickej úrovni prioritu. Úroveň stresu môže mať tiež vplyv na našu úroveň vzrušenia a túžbu, preto je kľúčové riešiť najskôr hladinu stresu, " uvádza odborníčka na sexuálne zdravie Kiana Reevesová a zdôrazňuje, že pokiaľ ide o túžbu a vzrušenie, dôležité je neponáhľať sa.

Prieskum tiež skúmal úroveň spokojnosti Američanov so sexuálnou spontánnosťou. Sedemdesiattri percent zo všetkých respondentov si praje, aby mali viac spontánneho sexu. Takmer šesť z desiatich respondentov uvádza, že sa ponáhľajú v milostnej predohre.

Aj keď by sa dalo očakávať, že páry mali počas pandémie viac času na experimentovanie, rozdiely v sexuálnom uspokojení medzi mužmi a ženami pretrvali. Štyridsaťdva percent mužov v prieskume uviedlo, že dosahuje orgazmus rovnako často ako ich partnerka. To isté, bohužiaľ, povedalo iba 21 percent žien, konštatuje server studyfinds.org.

„Každý je jedinečný, pokiaľ ide o túžbu a vzrušenie, ale jedna vec je univerzálna – potešenie pomáha znižovať stres a zlepšuje celkovú pohodu. Experimentovanie s tým, čo je pre nás príjemné a dobré, je kľúčom k spokojnému sexuálnemu životu,“ dodáva Reevesová s tým, že dôležité je zbaviť sa úzkosti spojenej so sexom zmiernením stresu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #USA #sexuálny život

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....