Slováci sú vraj najšťastnejší európsky národ, keď príde na lásku! Naozaj?

Po láske túži asi každý z nás. V aktuálnych časoch je najmä pre slobodných ľudí o niečo zložitejšie naplniť svoje očakávania. Nedávny prieskum však odhalil zaujímavé "fakty". A Slováci majú dôvod na radosť.

16.11.2020 07:00
manželia, láska, objatie, radosť Foto:
Nízka rozvodovosť aj nízky počet slobodných a nezadaných robí zo Slovenska vraj najšťastnejšiu krajinu v láske.
debata

V prieskume portálu ManySpins.com, ktorý sa nedávno uskutočnil na vzorke viac ako 2700 respondentov, sa riešili otázky lásky, zoznamovania sa či úspechu, respektíve neúspechu v srdcových záležitostiach. Vzorka 2751 nezadaných z celej Európy ukázala, že najväčším problémom pri hľadaní lásky sú príliš veľké očakávania. Až 72 percent dotazovaných totiž priznalo, že práve naše jasne stanované podmienky, očakávania a limity pri hľadaní potenciálneho partnera nám bránia v nájdení vzťahu s osobou, s ktorou by sme boli ochotní usadiť sa.

Druhým najčastejším dôvodom (69 %) sa stala nemožnosť fyzického stretnutia, ktoré vyplýva z aktuálnej situácie. Prieskum sa totiž konal v časoch prebiehajúcej koronakrízy a viacerých obmedzení, ktoré ju sprevádzajú. Na treťom mieste dôvodov sa potom objavilo prekvapivo „filozofické“ hľadanie zmyslu lásky, respektíve skôr to, že nevieme lásku definovať (67 %).

Medzi dôvodmi, ktoré nezadaným bránia v nájdení životného partnera, sa ocitli tiež možnosti ako strach zo záväzku (64 %) či strach z odmietnutia (61 %).

Prieskum ManySpins.com sa následne tiež zameral na hľadanie európskeho národa, ktorý má „najviac šťastia“ v láske: Tu výsledky možno prekvapia, pretože s prehľadom zvíťazilo práve Slovensko. Otázne, samozrejme, je, ako definovať šťastie v láske. V prieskume totiž spokojnosť a šťastie v láske definovali jednou z najnižších rozvodovostí, priemerným údajom o počte nezadaných v krajine a tiež nízkym počtom vyhľadávania lásky na sociálnych sieťach či v aplikáciách.

Nízka rozvodovosť však, samozrejme, nemusí zákonite znamenať spokojné a šťastné manželstvo. A nízke číslo aktivity vo „vzťahových“ aplikáciách môže byť stále podmienené aj relatívnou „internetovou negramotnosťou“. Pri podobnej „metodike“ za Slovenskom skončili medzi národmi úspešnými v láske Slovinci a Chorváti, ale tiež napríklad Íri.

Medzi národy, ktoré nemajú v láske šťastie, sa potom zaradili napríklad Nemci, Briti a tomuto „rebríčku“ kraľujú Švédi. Vďačia za to faktu, že viac ako 50 percent švédskych domácností tvoria nezadaní alebo single ľudia (za nimi nasledujú Dáni so 45 percentmi a Litovčania so 43 percentmi) a vo Švédsku je navyše vysoká aj miera rozvodovosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #láska #vzťah #slováci #hľadanie partnera

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....