Strach z opustenia - metla nášho storočia! Trpíte ním aj vy?

Obávame sa, že zostaneme zo dňa na deň sami, sme si istí, že si nezaslúžime lásku, máme malú sebadôveru ... Pocit opustenosti ničí vzťahy tých, ktorí ňou trpia, píše francúzsky denník Le Figaro.

11.11.2019 17:00
smútok, depresia, samota Foto:
So strachom z opustenia bojujeme v rôznom veku.
debata

Smrť otca v čase, keď mala 11 rokov, rozchod s milencom, odchod syna z domu a nedávna smrť matky otriasli päťdesiatštyri­ročnou Catherine. Tieto straty ju zasiahli do hĺbky duše. „Neverila som si, permanentne som bojovala proti pochybnostiam a mala som problémy s tým, aby som niekomu dôverovala,“ hovorí.

Hovorí sa tomu úzkosť, poranenie alebo syndróm. Označenie sa mení rovnako ako príznaky podľa toho, ako je kto citlivý, ale pôvod je ten istý: strata blízkej osoby v detstve prežívaná ako opustenie. Zdá sa, že je tým zasiahnutých čoraz viac ľudí. Sme azda generácie opustených detí?

„Je to veľmi bežný problém,“ vyhlasuje praktický lekár a bývalý chirurg Daniel Dufour. „Vždy som sa snažil pochopiť psychické príčiny niektorých chorôb a často som u pacientov nachádzal práve tento syndróm,“ hovorí.

Všetci podľa neho utrpeli v detstve nejakú ťažkú ​​stratu. „Nemusí to byť vždy spôsobené fyzickou stratou. Dieťa môže cítiť, že nebolo žiaduce a že nie je také, ako by si rodičia priali,“ uvádza Daniel Dufour.

Podľa psychoanalytickej Virginie Meggléovej pocitom opustenosti trpia všetci, ale v rôznej miere. „Narodenie bračeka alebo sestričky, nechcené prázdniny v tábore, presťahovanie, úmrtie, ale aj rodičia bez práce či trpiaci depresiami, to všetko môže zanechať na detskej duši stopu,“ vysvetľuje.

Dvadsaťštyriročná Estelle si nespomína, že by v detstve utrpela nejakú stratu, ale hovorí, že týmto syndrómom trpí. „Mám strach, že raz zostanem sama,“ zveruje sa. Jej rodičia sa však rozišli a s matkou nemala dobrý vzťah. „Žila som s ňou a zakaždým, keď mala nejakého milenca, obávala som sa, že odíde navždy,“ hovorí.

Či už ide o stratu sebadôvery, pocit, že si nezaslúžime byť milovaní, o citovú závislosť alebo odmietanie blízkych vzťahov z toho dôvodu, že sa chceme chrániť, či strach z opustenosti, to všetko oslabuje tých, čo tým trpia. „Práve prostredníctvom citových vzťahov si ľudia uvedomujú toto poranenie,“ tvrdí Daniel Dufour. Tieto osoby, ktoré sú presvedčené, že si nezaslúžia byť milované, pretože boli v detstve opustené, nedokážu milovať, ale požadujú od svojich partnerov, aby ich stále viac milovali.

Sociálne siete znásobujú počet nevýznamných udalostí, ktoré pripomínajú pôvodnú stratu. „Všetky virtuálne vzťahy vyostrujú tento pocit neistoty, ktorý môžeme mať všetci. Stále očakávame odpoveď alebo lajky. Máme dojem, že tento lajk nás upokojí, ale on len prehĺbi pocit opustenosti, lebo v podstate to nie je to, čo sme očakávali,“ uvádza Virgínia Megglé.

Okrem sociálnych sietí máme ekologické, politické a ekonomické krízy, ako aj atentáty, a to posilňuje strach z opustenosti a rozširuje ho na celú generáciu. „Vo svete násilia, kde nenachádzame oporu, čoraz viac ľudí nevie, ako z toho von. To prispieva k pocitu ohrozenia,“ hovorí.

Aby sme sa vyliečili, treba hľadať príčiny tejto bolesti, spoznať ich a pochopiť. Cesty sa ponúkajú rozmanité: hypnózy, meditácie, psychoanalýza. Cieľom je vytvoriť priestor, kde je človek v kontakte so svojimi emóciami. Podľa Virginie Meggléovej tento priestor umožňuje naučiť sa prijať skutočnosť, že sme síce slabí, ale len preto, aby sme sa stali silnejšími.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #Dôvera #strach #cit #samota #duša #opustenie

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...