Hádate sa o peniaze? Takto si zachránite vzťah aj rozpočet

Hádky v oblasti finacií patria medzi najčastejšie rodinné roztržky. Niekedy sa stanú tak vážnymi, že na nich stroskotá aj vzťah plný lásky.

18.07.2019 07:00
bankrot, úver, peniaze Foto:
Sú financie zdrojom hádok a konfliktov vo vašom vzťahu?
debata

Pravú lásku však nemožno vyvažovať peniazmi a preto ak nechcete, aby vám rozpočet rozomlel vzťah, je vhodné si ho správne upratať.

Ujasnite si priority

Myslieť si že sny, priority a životná filozofia s rozpočtom a peniazmi nesúvisia, je naivné. Tento predpoklad často končí rozchodom, pretože je rozdiel, ak partner chce dávať peniaze na cestovanie, ale pre vás je priorita dom a záhrada. Je nezlučiteľné, ak partner túži kupovať luxusné výrobky a vy si radšej počkáte na tie z Číny, pretože sú lacné. A takto by sme mohli ísť položku po položke. Preto ak chcete dobre vychádzať, určite si priority.

Lianne Avila, ktorá previedla už mnoho vzťahov z finančnej krízy hovorí, že liekom je čiastočný rozpočet. Na základné fungovanie sa skladáte istou čiastkou a veci na veci mimo oblasť spoločného záujmu, si sporí každý sám.

Vytvorte si rezervu

Je to veľmi dôležité, pretože práve v situáciách, keď treba novú práčku, či nastane neočakávaný výdavok, je vhodné mať vytvorenú spoločnú rezervu, z ktorej potreby vykryjete, prípadne sa zložíte rovnocenný dielom. Pretože ak to bude o tom, že niekto musí uhradiť problematickú situáciu na úkor svojich snov, môžu vnikať hádky.

Buďte empatickí

Problémy sú, ak dvaja partneri výrazne rozdielne zarábajú. Vtedy Lianne Avila radí, že treba byť empatickým partnerom. Partnerstvo totiž nie je obchodný vzťah a veľmi pomáha, ak dokážete pochopiť potreby a túžby toho druhého a podporiť sa finančne napríklad aj vo veciach, ktoré možno nie sú pre vás prioritné, ale polovičke rozžiaria oči.

Nezadlžujte sa

Ak je to čo i len trochu možné, radšej si vyberte dlhodobejšie sporenie ako život na dlh. Lianne Avila totiž videla mnoho párov, ktoré sa uskromnili a prežili láskyplný vzťah. A mnoho párov, ktoré si dopriali na úver a zodpovednosť za splátky, nečakaná situácie, problémy s exekútormi ich lásku doslova pochovali.

Život v skromnosti je menej komplikovaný ako život v situácii, keď zrazu nie je na splátky a na krk vám dýcha exekútor. Preto Lianne Avila varuje pred zadlžovaním sa na spotrebu. Videla totiž mnoho párov, ktoré by tvorili krásny životný príbeh nebyť toho, že žili nad pomery.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #vzťah #hádka #konflikt #partneri

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...