Pokiaľ ide o lásku, hovoria muži a ženy stále iným jazykom

Hoci genderové roly v posledných rokoch splývajú a vzťahy osôb rovnakého pohlavia sú prijímané lepšie, pokiaľ ide o lásku ako takú, hovoria muži a ženy stále iným jazykom. Vyplýva to z analýzy viac ako 80-tisíc príspevkov, ktoré čitatelia za posledných trinásť rokov poslali do rubriky Modern Love (Moderná láska) amerického denníka The New York Tomes.

13.11.2017 12:57
láska, vzťah, problém Foto:
Ako to vlastne dnes je s vnímaním citov a emócií u žien a mužov?
debata

Muži najčastejšie spomínali sex a ženy manželstvo, ženy písali o pocitoch, muži o činoch, píše denník. Rozdiel medzi pohlaviami sa podľa neho zreteľne prejavil aj v tom, keď muži a ženy písali o rodine. Muži častejšie používali slová ako otec, tato a syn, kým ženy matka, mamička a dcéra. Vo svojich príspevkoch pritom podľa NYT nepísali o sebe, ale o členoch svojej alebo partnerovej rodiny.

Denník uznal, že príbehy čitateľov síce nepredstavujú reprezentatívny prieskum, ale podobný vzorec naznačuje aj niekoľko odborných štúdií. Rodičia v nich uvádzajú, že majú bližší vzťah k dieťaťu rovnakého pohlavia, a to dokonca ešte predtým než príde na svet. Majú tendenciu tráviť s deťmi rovnakého pohlavia viac času aj si priať dieťa rovnakého pohlavia. A deti zase vzhliadajú k rodičovi rovnakého pohlavia ako ku vzoru pre svoje budúce vzťahy.

Ďalšie prieskumy tiež ukázali, že ženy hovoria o svojich pocitoch viac ako muži a že rodičia používajú širší emočný slovník v prípade dievčat. Chlapcom hovoria, aby neplakali. Radí sa im, aby dokázali ukázať hnev, dievčatám sa hovorí opak, píše NYT.

Tento vzorec sa podľa denníka ukázal aj v tom, že sa muži vo svojich príspevkoch prejavovali aktívne slovami ako „bomba“, „boj“, „dať päsťou“, kým ženy opisovali city slovami ako „rozhorčenie“, „naštvaná“ alebo „zranená“ a omnoho častejšie používali slovo „cítiť“. Muži síce nepísali o odlišných emóciách, ale zmieňovali ich menej.

Čo sa týka súboja sex verzus láska, chcú muži aj ženy oboje, uviedol pre denník rodinný poradca a profesor Minnesotskej univerzity William Doherty. Sexuálna chémia je ale podľa neho pre muža prvotným imuplzom pre nadviazanie vzťahu, kým pre ženy je to vzájomná blízkosť.

Vývoj doby však podľa odborníkov spôsobil, že sa niekdajšia ostrá čiara medzi mužským a ženským správaním stiera, či už v rovine emocionálnej, vzťahovej alebo ďalších.

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #muž #vzťah #žena #cit #pohlavie #gender štúdiá #rozdiel

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...