Päť mýtov o sexuálnych chorobách, ktoré treba vyvrátiť

Len nedávno sme písali o tom, že sexuálne prenosné choroby sú stále v našej spoločnosti veľkým tabu. Čo je ešte horšie - keďže sa ich ľudia boja a hanbia sa za ne - prežíva okolo nich priveľa mýtov.

12.09.2017 07:00
ochlpenie - rozkrok - žena - krása Foto:
Pohlavné choroby sú stále opradené množstvom tajomstiev, ale najmä mýtov.
debata

Portál britského Daily Telegragh zhromaždil v najnovšom materiáli časté mýty, ktoré si mnohí z nás, aj modernej spoločnosti 21. storočia, spájame so sexuálnymi chorobami. A čo je horšie, mnohí sa nimi aj riadime. Výsledok potom prichádza v podobe zvýšeného rizika, ďalšieho prenosu a následkov, ktoré môže neliečený problém priniesť.

V súvislosti so sexuálnymi chorobami existuje mýtov aj niekoľko desiatok – v závislosti od typu danej choroby – od „klasickej“ kvapavky a chlamýdií až po „hrozivý“ AIDS. Najčastejšie sa však objavujú nasledovné. A tie sú pre väčšinu chorôb totožné. Milé dámy (aj páni, ktorí teraz čítate), skúste sa zamyslieť…

Ak som chorá, určite to rýchlo zistím

Áno, to sa môže stať. Až na jednu vec – slovíčko rýchlo. Mnoho chorôb má inkubačnú dobu dlhšiu než len pár dní (napríklad syfilis či HIV) a v tele sa môže nachádzať vírus bez toho, aby ste to nejaký čas vôbec postrehli. Dokonca sa môže stať, že sa objavia príznaky, ktoré však po čase odznejú a vy budete mať pocit, že ste prekonali len bežnú chrípku alebo alergickú reakciu v podobe vyrážok. Najlepšia cesta, ako odhaliť sexuálnu chorobu je pravidelné testovanie. A samozrejme, sex s jedným partnerom a ochrana pomocou kondómu.

Osprchovanie po sexe pomáha

Tomuto mýtu zvyknú veriť najmä ženy. Myslia si, že po sexe dokáže pomôcť, ak svojim intímnym partiám doprajú intenzívnu sprchu. Niečo také sa nikdy nepotvrdilo – vírus preniká do tela veľmi rýchlo a nepomôže na to ani sprcha s vodotryskom!

Chorobu nemôžem chytiť orálnym sexom

Veľa z nás podlieha predstave, že ak sa choroba volá sexuálna, súvisí len s intímnymi partiami. Omyl. Práve orálny sex môže byť rovnako rizikový ako styk análny alebo vaginálny. Počas orálneho sexu sa môže preniesť takmer každá zo zoznamu sexuálnych chorôb – najčastejšie to však je kvapavka, syfilis a herpes. V čase infekcie v hrdle či napríklad, ak máte jazyk prepichnutý piercingom, by ste mali byť pri orálnom sexe obzvlášť obozretná. Stačí drobná trhlinka, ktorá umožní vstup vírusu do tela.

Problém vyriešia antibiotiká

Áno, v prípade syfilisu a kvapavky či chlamýdií sa dá vyriešiť prítomnosť vírusov v tele pomocou antibiotickej liečby. Choroby ako HIV či genitálny herpes však už z tela nikdy nezmiznú. Sú neliečiteľné a súčasná medicína má akurát prostriedky na to, aby korigovala ich prejavy a intenzitu týchto prejavov v tele.

Pohlavná choroba bolí

Samozrejme, niektoré pohlavné choroby súvisia s infekciami v tele, ktoré sú bolestivé – najčastejšie ide o bolesť močového traktu, prípadne oblasti konečníka alebo hrdla. Lenže, v tele môžeme mať prítomné aj choroby, ktorých prejavy sú len minimálne a vôbec ich nepostrehneme. Platí to napríklad pre syfilis, ale tiež ranné štádium HIV. Nespoliehajte sa teda na jasné prejavy. Najlepšou cestou, ako mať veci pod kontrolou, je pravidelné testovanie a vyšetrenie.

A opakujeme to, čo sme uviedli už v úvode, aj spoľahlivý sexuálny partner a zodpovednosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #sex #Telo #prenos #testovanie #mýtus #pohlavná choroba

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...