Prečo sa nám zdajú erotické sny a čo vlastne majú znamenať?

Podľa francúzskeho štatistického úradu INSEE priznáva 80 percent mužov a 70 percent žien, že sa im zdajú erotické sny.

27.10.2015 13:00
erotické sny - žena - vášeň Foto:
Pri erotických snoch sa nám často zdajú veľmi odvážne veci.
debata

Majú nejaký význam, a ak áno, ako si ich vykladať? Práve na tieto otázky odpovedali vo francúzskom týždenníku L'Express psychoanalytici Tristan Moir a Sophie Cadalenová.

„Pocit potešenia, ktorý zažívam pri niektorých snoch, je niekedy tak silný, že prebudenie nie je príjemné,“ zveruje sa trochu v rozpakoch tridsaťosemročná Sandrine, šťastne vydatá, ale v snoch zjavne neverná. Ako si máme vysvetliť, že nás naše sny občas zavádzajú do sféry erotiky?

„Snívanie je nevyhnutná funkcia, ktorá nás vnútorne spája a umožňuje regeneráciu nervového systému. Sny sú životu vlastné a vyjadrujú naše základné túžby. Vďaka snom môžeme byť v súlade so sebou samými a so svetom,“ hovorí Moir. „Naše sny nie sú naším nepriateľom, nie je potrebné sa za ne hanbiť,“ pritakáva Cadalenová.

Erotické sny avšak nie vždy znamenajú to, čo sa nám zdanlivo snažia povedať. A naopak niektoré sny bez sexuálnej dimenzie v sebe nesú erotické posolstvo. Klasickým príkladom sú sny, v ktorých lietame.

„To môže byť spájané s fantáziou, ale aj s túžbou sa s niekým pomilovať. Falické predmety symbolicky pripomínajú mužské pohlavie, mačka zase ženské. Sny prichádzajú zastreté, zriedka ich môžeme brať doslova,“ uvádza Cadalenová.

Prvým príkladom bežného erotického sna je milostné objatie, pri ktorom nedochádza k samotnému sexuálnemu aktu, je však sprevádzané silným pocitom túžby. Väčšinou nás pri prebudení trochu prekvapí, že k tomuto objatiu došlo s „nesprávnou“ osobou, teda nie s oficiálnym partnerom. Má to azda znamenať, že si tajne prajeme byť neverní?

Nie nevyhnutne, hovorí Moir. V takom sne vidí skôr proces sústredenia sa na seba samého. „Ten druhý v našom sne predstavuje náš protipól. V psychoanalýze sa často usudzuje, že sny vypovedajú v podstate o nás samých a teda všetky osoby vo sne sú jednou z tvárí nás samých,“ potvrdzuje Cadalenová.

Iným prípadom je sen, ktorý sa končí orgazmom. Podľa Moira ide o sen s kompenzáciou, ktorý ukazuje na sexualitu, ktorá nie je dosť výrazná a uspokojená. Inak povedané, naše podvedomie nám pomáha pociťovať vo sne to, čo nemôžeme prežívať v skutočnosti. „Môže však ísť o vyjadrenie túžby, ktorá nemusí byť sexuálneho charakteru. O túžbu zmeniť zamestnanie, žiť inak,“ dopĺňa Cadalenová.

Milostné hry s celebritou ukazujú istú emancipáciu sníívajúceho. Nemusí ísť nutne o túžbu „zahýbať“ – a pokiaľ možno hneď s Bradom Pittom. „Skutočný význam takýchto snov môžeme pochopiť len prípad od prípadu,“ zdôrazňuje Cadalenová.

Ak snívame o bývalom partnerovi, je to podľa Moira známkou istej zmätenosti. Zmiešava osobu z našej minulosti so súčasným partnerom. Môže to byť aj známka toho, že sa ten nový trochu príliš podobá bývalému…

Najhorší erotický sen je taký, kedy máme sexuálny vzťah s niektorým z rodičov. Tieto nočné mory nemajú nikdy tak strašný význam, ako vyzerajú, uisťuje Cadalenová. V týchto „zakázaných“ erotických snoch ide len veľmi zriedka o to, že by sme chceli taký vzťah. Vypovedajú skôr o transgresii, teda o porušení pravidiel, ktoré sa ustanovili v rámci medziľudského vzťahu, o tom, čo by sme možno chceli urobiť, ale máme z toho strach.

Homosexualita vo sne: aj tu výklad závisí na tom, čo sme prežili. Sophie Cadalenová vidí v týchto snoch túžbu sústrediť sa na seba, zmieriť sa so sebou, skrátka mať sa rád. Ak sa nám zdá o tom, že nás partner podvádza, nevytýkajme mu neveru. Podľa Tristana Moira to môže znamenať, že sami seba klameme, že máme nedostatok sebadôvery.

debata chyba
Viac na túto tému: #nevera #sen #partner #erotika #snívanie #význam #psychoanalýza

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...