Sex po pôrode? Kedy najskôr a na čo si dať pozor?

Odkedy? Čo je normálne? Bolí to? Sex po pôrode je tabu téma. Kedy ho však už najskôr po pôrode môžete mať a ako dlho by ste za normálnych okolností mali čakať?

03.01.2020 17:00
sex, prezervatív, pohlavné choroby Foto:
Treba použiť kondóm a na sex musia mať chuť obaja.
debata (1)

Skoro po pôrode

Treba dodržať dve hlavné, tie najdôležitejšie zásady. Treba použiť kondóm a na sex musia mať chuť obaja. V prvom rade však žena musí mať chuť. Pravidlo vraví, že by sa pohlavnému styku mala vyhýbať prvých šesť až osem týždňov, tak dlho totiž trvá šestonedelie. Časové rozpätie, kedy príde po pôrode k prvému sexu, je veľmi široké. Medzi týždňom a rokom je to však všetko v norme. Zvyčajne po niekoľkých mesiacoch od pôrodu sa stanú ženy sexuálne aktívnymi. S novým dieťaťom si treba zvyknúť na novú situáciu a hlavne spoznať svoje zmenené telo. Panvové dno je uvoľnené (pomôže cvičenie!), prsia tiež zmenili svoju formu a tvar a vagína je po pôrode, samozrejme, tiež iná.

Bolí sex po pôrode?

Pri liečení nástrihu hrádze môže prísť aj k bolestiam pri pohlavnom styku – ale to zriedka. Zmena hormónov častokrát spôsobuje suchosť vagíny, hoci pociťujete veľkú chuť na sex a ste pripravená na nežnosti. Suchosť je spôsobená nízkou hladinou estrogénu, čo môže pokračovať, kým žena dojčí. Pomôcť môže lubrikačný gel.

Nechuť je normálna

Nechuť na sex je úplne normálna a zvyčajne sa nespája s poraneniami pri pôrode. Dôvod je v podstate veľmi prostý. Potreba fyzickej blízkosti je totiž teraz úplne iná. Mamičky sú so svojimi detičkami každý deň. Veľa sa pusinkujú, objímajú, maznajú, dojčia, upokojujú, hojdajú, a tieto činnosti vypĺňajú celý denný program. Výsledkom je, že ženské batérie sú čiastočne alebo úplne vybité. K tomu treba pridať málo spánku a vyčerpanie. Je teda úplne normálne, že pociťujete len malú alebo žiadnu potrebu sexu so svojím partnerom. Či už to trvá týždeň alebo aj niekoľko mesiacov, pamätajte na to, že je to všetko úplne normálne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #dojčenie #vagína #kondóm #panvové dno #šestonedelie

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...