Vitamíny v tehotenstve! Na týchto 5 určite nezabúdajte!

Užívaj toto, nejedz tak veľa...! Každá budúca mamička tieto "dobre mienené" rady blízkych dôverne pozná a ide jej z nich vybuchnúť hlava.

12.06.2019 11:00
materstvo, tehotenstvo, tehotná Foto:
Vitamín A, B, C, D, E...
debata

Najmä čo sa týka jedla, veľa tehotných nemá prehľad, čo jesť, čomu sa vyhýbať. Aké vitamíny a živiny potrebuje bábätko, aby sa narodilo zdravé? A čoho sa mám radšej ako budúca matka vzdať, ak chcem byť počas tehotenstva v dobrej forme? Toto je päť zozbieraných vitamínov, ktoré pomáhajú prečistiť „džungľu“ živín.

Vitamín A

Ani veľa, ani málo, tak je to s vitamínom A. Hrá dôležitú rolu pri tvorbe buniek plodu. Aj keď sa potreba tohto vitamínu počas tehotenstva zvyšuje z 0,8 mg na 1,1 mg, predávkovanie (viac ako 10.000 denne) môže mať fatálne následky. V najhorších prípadoch vývojové poruchy, zmeny na koži, poškodenie pečene a očí nenarodených detí. Zvlášť opatrné musia byť tehotné ženy pri potravinách, bohatých na vitamín A ako je napríklad pečeň. Predávkovanie ovocím a zeleninou nehrozí.

Vitamíny skupiny B

Patrí sem vitamín B1, B2, B6, B12, biotín, niacín, kyselina pantoténová a kyselina listová. Predovšetkým kyselina listová sa spomína v súvislosti s tehotenstvom často, pretože podporuje bunkové delenie. Podceňovať by sa však nemal ani vitamín B12, ktorý sa vyskytuje takmer výlučne v živočíšnych výrobkoch. Tento vitamín je obzvlášť dôležitý pre vývoj mozgu a nervového systému bábätka. Podporuje tiež rast, tvorbu červených krviniek a štruktúru kostí. Deficit môže zapríčiniť predčasný pôrod, ako ukázala nórska štúdia na vzorke 11-tisíc tehotných žien. Riziko v takom prípade stúpa o 21 percent. Keďže sa vitamín B12 nachádza takmer výlučne v živočíšnych produktoch, je pravdepodobnejšie, že ohrozené budú vegánky.

Kyselina listová
Počas tehotenstva sa dávka tohto vitamínu zdvojnásobuje z 0,4 na 0,8 mg. Kyselina listová je mimoriadne dôležitá pre bunkové delenie, preto je potreba počas tehotenstva zvýšená. Hoci sa v bežných potravinách vyskytuje často, pri varení je takmer úplne zničená. To sťažuje jej prirodzené pokrytie, preto sa často predpisujú potravinové doplnky. Nedostatok je zvyčajne zodpovedný za chybný vývin bábätka. Kyselina listová sa nachádza v mrkve, špargli, špenáte, pečeni…

Vitamín C

Vo všeobecnosti je známy ako posilňovač imunity. Túto funkciu plní dokonca už u bábätiek. Keďže plod nedokáže tento vitamín uskladňovať, matka by mala pravidelne konzumovať potraviny, ktoré ho obsahujú. Vitamín C je však, podobne ako kyselina listová, veľmi citlivý a pri zlom alebo dlhom skladovaní či príprave sa rýchlo stráca. Stres, environmentálne vplyvy a zlé stravovanie môže viesť k jeho zvýšenej potrebe. Týmto vitamínom sa nemožno predávkovať, telo nadmernú dávku jednoducho vylúči. Vitamín C sa nachádza v čerstvom ovocí, paradajkách, paprike, kapuste a citrusových plodoch.

Vitamín D

Telo ho môže na 90 percent samo vytvárať, potrebuje k tomu slnko. Zvyšných desať percent možno doplniť konzumáciou potravín. Pri tehotenstve v zime môže dôjsť k nedostatku, vyznačuje sa depresiou a únavou. Vitamín D je veľmi dôležitý pre tvorbu kostí a rozvoj mozgu dieťatka. Nachádza sa v mliečnych produktoch, mäse, rybách či vaječnom žĺtku.

Vitamín E

Chráni bunky pred voľnými radikálmi, ktoré zapríčiňujú rakovinu, tiež znižuje riziko astmy. Jedna štúdia ukázala, že päťkrát menej detí ochoreli na astmu, keď budúce mamičky konzumovali dostatok vitamínu E. Nachádza sa v celozrnných produktoch, orieškoch či rastlinnom oleji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #imunita #vitamíny #predčasný pôrod #kyselina listová

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...