Vaše dieťa prežíva prvú lásku? Tu sú tipy, ako to zvládnuť

Zamilovaným tínedžerom lomcujú city, s ktorými sa musí naučiť žiť. Umožnite mu to.

01.06.2017 11:00
tínedžer, výchova Foto:
Ako zvládnuť zamilovaného tínedžera?
debata

Akceptujte novú situáciu

Jedného dňa to príde – vaša ratolesť sa zamiluje. Prvý raz. Ak si spomeniete na svoju prvú lásku, zrejme si uvedomíte, že akékoľvek striktné zákazy by boli zbytočné. A prečo aj…? Je to rozhodnutie vášho dieťaťa. Čím skôr situáciu ako rodič prijmete, tým lepšie sa bude vyvíjať váš vzťah medzi zamilovaným tínedžerom a vami. Dajte mi najavo, že sa o jeho vzťah zaujímate, s priateĺom či priateĺkou sa zoznámte.

Dôverujte

Tínedžerom lomcujú pocity, s ktorými sa učí zabchádzať. Je celkom normálne, že nálady sa striedajú ako na bežiacom páse. Chvíľu je v siedmom nebi, potom nešťastný. Je to normálne. Ak však rodičia vytvárajú priveľký tlak a neustále dieťaťu vnucujú ich predstavy o láske či citoch, nastane konflikt. Darujte vášmu tínedžerovi dôveru, aby sa s novou situáciou vysporiadal v rámci jeho možností.

Bavte sa o sexe

Disktrétne a citlivo, prežo tieto témy tínedžerom príjemné nie sú. Nechať ich však bez povšimnutia by sa mohlo vypmstiť. Zabudnite na nudné poučovanie, skôr dieťaťu kamarátsky vysvetlite, ako sa veci majú. Dajte mu však pocítiť, že s akoukoľvek témou za vami môže prísť. Pocit, že sa pred vami nemusí cítiť trápne, je dôležitý.

Pravidlá sa dodržiavajú

Fakt, že je vaša ratolesť zamilovaná, ešte neznamená, že všetky povinnosti „idú“ na vedĺajšiu koľaj. Iste, kino či diskotéka k randeniu a prvej láske patria. Ale nie bez pravidiel. Stále je tu aj škola, povinnosti doma či trávenie času s rodinou. Trvajte na pravidlách, ktoré sa u vás dodržiavajú. Či už je tínedžer zamilovaný alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #sex #tínedžer

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...