Zaspávací plač a čo s ním

Pozná ho každá matka. A chvíľu trvá, kým si s dieťaťom nájdu súhru, ako ho uviesť čo najmenej bolestivo k spánku.

23.07.2014 11:00
plačúce bábätko, bábo Foto:
Sú deti, ktoré si pred spaním potrebujú poplakať.
debata

Áno, sú deti, ktoré dokážu zaspať len po tom, čo si trochu poplačú. Možno to vaše patrí k nim. MUDr. Igor Bukovský vo svojej knihe venovanej bábätkám však dodáva, že ani toto nie je dôvod, aby ostalo bábätko pätnásť minút plakať niekde samo. Ak by sme to mali pomenovať, čo je ešte v norme a čo už nie, tak dlhšie ako päť minút by skutočne plakať nemalo. A plač by sa tiež nemal stupňovať.

Musíte zistiť, či vaše dieťa nemá pre svoj plač vážnejší dôvod ako len taký každodenný zvyk. „Ak dieťa potrebuje pokoj, vytvorte mu ho a keď plače, potichu ostaňte pri ňom. Ak sa napriek tomu v priebehu niekoľkých minút neutíši alebo sa jeho plač stupňuje, znovu sa presvedčte, či sa naozaj nepokúša upozorniť vás na nejaký svoj problém (možno vznikol medzičasom). Ak áno, riešte ho,“ radí ďalej Bukovský.

Verziou odpovede však môže byť aj nie, v tom prípade ostaňte pri ňom a dajte mu ďalších pár minút šancu zaspať. Ak plač neustane alebo sa stupňuje, dieťa nepatrí k tým, čo sa potrebujú pred spaním vyplakať – treba začať hľadať iné riešenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bábätká #detský plač #zaspávanie

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...