Je lepšia aktovka či školský batoh?

Väčšina výrobcov sa rozhodla ísť cestou výroby školských batohov, a to i pre najmenších školákov v prvej alebo druhej triede.

26.08.2010 09:12
Je lepšia aktovka či školský batoh? Foto:
Je lepšia aktovka či školský batoh?
debata

Batohy sú praktickejšie, pohodlnejšie a vojde sa do nich viac vecí. Školské batohy majú tiež dlhšiu životnosť a školák nebude po roku nosenia aktovky vyžadovať nový školský batoh, „pretože ho majú všetci v triede“. Vyberajte iba špeciálne školské alebo študentské batohy. Majú odlišnú konštrukciu a v niektorých veciach sa podobajú predchádzajúcim školským aktovkám – predovšetkým je na nich pevná, anatomicky tvarovaná chrbtová časť a dostatočne široké, popruhy s vypchávkami (minim. šírka 4 cm). Tieto dôležité parametre napomáhajú správny a zdravý vývoj detskej chrbtice.

Bezpečnosť batohu
Batoh alebo aktovka by mali mať výrazné bezpečnostné prvky – signálne farby, reflexné plochy, odrazky atď. Dôležité je, aby dieťa s batohom bolo vidieť aj pri zhoršenej viditeľnosti či vo večerných hodinách.

Ideálna váha a veľkosť
Školský batoh by mal byť čo najľahší. Staršia norma požadovala maximálnu hmotnosť 1¤200¤g pre prvý stupeň, 1¤400¤g pre  druhý stupeň. V súčasnosti takáto norma neexistuje, ale výrobcovia sa snažia vyrábať tašky, ktoré sú bezpečné, zdravé a zároveň ľahké. Priemerná hmotnosť školských tašiek je 900 až 1¤200¤g. Školskú tašku vyberajte podľa veku a veľkosti dieťaťa. Výrobcovia ponúkajú špeciálne kolekcie školských tašiek, ktoré sú prispôsobené požiadavkám danej vekovej skupiny (výbava, dizajn, anatomické tvarovanie a pod.).

Optimálna výbava batohu
Školská taška by mala mať dostatočný počet jednotlivých priehradiek, vreciek alebo komôr a vystužené dno. Vhodné je ďalšie príslušenstvo ako špeciálna kapsa na fľašu s nápojom, termokapsa na desiatu, nepremokavá pláštenka, vrecúško na dostatočne pevné a široké pútko na pohodlné prenášanie tašky v ruke, priestor na menovku, rozvrh atď.

Dizajn školskej tašky
Dizajn tašky je tiež veľmi dôležitý, hlavne pre dieťa. Preto odporúčame, aby si tašku vyberalo dieťa a rozhodlo sa, čo bude nosiť každý deň na chrbte. Vrelo odporúčame vyberať tzv. nadčasový dizajn a nepodliehať aktuálnym či módnym trendom. Školská taška s postavičkou z obľúbeného filmu alebo seriálu je síce úžasná v momente nákupu, ale podľa našich skúseností sa najneskôr za rok okuká a taška bude zrazu „stará“.

Nakupujte veľmi opatrne
Pri nákupe sa pýtajte na skúsenosti a na to, či školská taška prešla nezávislými testami zaručujúcimi bezchybnosť výrobku. Pamätajte, že nie vždy sa oplatí kúpiť lacný batoh na trhu. Veľmi často totiž bývajú tieto batohy vyrobené z nekvalitných materiálov, nespĺňajú základné bezpečnostné požiadavky a môžu tak vážne poškodiť zdravie.

Kde sa oplatí nakupovať?
Vždy preverte výrobcu či predajcu. Kamenné predajne ponúkajú možnosť vyskúšať tovar, e-shopy zas širší výber, rôzne výhody, darčeky a nákup z pohodlia domova. Vo všeobecnosti platí, že nákup tovaru priamo u výrobcu garantuje rýchle vybavenie objednávky a bezproblémové reklamácie.

Text pripravila: veg pre Pravdu, spracované zo zdroja Topgal.sk
Foto: CHI

debata chyba

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...