Dohliadnite na spánok vášho tínedžera! Inak hrozí rizikové správanie

Ak vášmu synovi či dcére ponúkne spolužiak cigaretu, asi tomu nezabránite. Ale prevenciou je už napríklad dohliadnuť na to, aby vaše dieťa poriadne spalo.

28.09.2011 16:42
Dohliadnite na spánok vášho tínedžera! Inak... Foto:
Dohliadnite na spánok vášho tínedžera! Inak hrozí rizikové správanie
debata

Pýtate sa, akú to má súvislosť? Podľa novej štúdie, ktorú vykonalo americké Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu, má totiž nedostatok spánku u tínedžerov súvislosž so zvýšenou tendenciou fajčiť, piť alkohol či dokonca zapájať sa do fyzických konfliktov a bitiek.

V prieskume, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 12-tisíc amerických tínedžerov, až 68,9 percenta uviedlo, že poča bežného školského dňa spia denne menej ako odporúčaných osem hodín. V desiatich z jedenástich kategórií mali títo študenti vyššiu tendenciu riskantnejšie sa správať než ich spolužiaci a rovesníci, ktorí spali viac ako osem hodín denne.

Medzi riskantné správanie tvorcovia štúdie zaradila fajčenie cigariet, marihuany a pitie alkoholu. Napríklad 50,3 percenta študentov, ktorí spali menej ako osem hodín, uviedli, že pili alkohol. Medzi dotazovanými tínedžermi, ktorí spali viac, ich bolo 36 percent.

Študenti, ktorí spali menej, mali tiež menšiu chuť cvičiť, ale naopak boli sexuálne aktívnejší, zapájali sa viac do bitiek a konfliktov a viac z nich prejavili aj náchylnosť na samovražedné tendencie. Prieskum však poukázal na to, že nevyspatí študenti, nesledovali viac televíziu ako ich rovesníci.

Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...