Vyrobte si s vašou ratolesťou kvetinovú bombu! Zabavte sa a pomôžte pri záchrane včiel

20. mája oslavujeme Svetový deň včiel, vedeli ste o tom?

20.05.2021 15:00
kvet, včely, opeľovanie, opelenie, čmeliak,... Foto: ,
20. mája oslavujeme Svetový deň včiel.
debata

Prostredníctvom svetového dňa venovaného včelám chce OSN zvyšovať povedomie o dôležitosti včiel a iných opeľovačov, ich ohrozeniach, ako aj o ich prínose pre udržateľný rozvoj.

Prispieť k ich záchrane môžete teraz aj vy spolu s vašimi deťmi. Pritom sa aj zabavíte a niečo užitočné vytvoríte – kvetinovú bombu.

Na výrobu „kvetinových bômb“ máte ešte čas a ste pozvaní, aby ste ich na svetový deň včiel (20. mája) a nasledujúci víkend porozhadzovali po záhradách alebo na súkromných a verejných, na to vhodných, priestranstvách.

Následne ich porozhadzujte a fotku svojej ruky zverejnite na sociálnych sieťach pomocou hashtagov #FlowerBombCha­llenge #SaveBeesandFar­mers. Od 20. do 23. mája odfoťte svoju ruku, ktorá drží vaše kvetinové bomby.

Ako si vyrobiť kvetinovú bombu?

  • Zmiešajte 1 šálku semien s 5 šálkami kompostu a 2 až 3 šálkami ílovitého prášku (môžete namiesto neho použiť ílovitú pôdu) v miske.
  • Rukami pomaly primiešavajte vodu, kým sa všetko nezlepí do pevnejšej hmoty.
  • Zo zmesi vyformujte gule a nechajte ich usušiť na slnečnom mieste.
  • Pripravené semenné bomby vyhodíte do záhrady, na priestranstvá v okolí škôl, na zanedbané kruhové objazdy, opustené priestranstvá, kvetinové záhony, alebo aj do črepníkov.

Odporúčanie
Vo svojich kvetinových bombách použite semená divých kvetov. Budete tak mať väčšiu šancu prilákať opeľovače. Prečo? Druhy divých kvetov sú pôvodné alebo naturalizované rastliny, ktoré rastú samy bez kultivácie a pomoci. Mnoho opeľovačov pochádza tiež z tejto oblasti a budú vyhľadávať rastliny, ktoré rastú v ich prirodzenom prostredí. Je to súčasť plánu prírody: Kvetiny a opeľovače sa navzájom potrebujú, aby prežili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #príroda #záchrana #včely

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...