Zostali ste pracovať z domu? Toto sú 3 varianty, ako si zariadiť pracovný kút(ik)

Napriek tomu, že najväčšie obmedzenia v súvislosti s koronavírusom už majú zjavne mnohé krajiny za sebou, pandémia priniesla v pracovnom živote množstvo nových situácií. Jednou z nich bola, samozrejme, práca z domu.

04.09.2020 07:00
debata

Mnohé firmy si pritom práve v časoch pandémie uvedomili, že ich zamestnanci dokážu rovnako dobre a efektívne (ak nie viac) pracovať práve z domáceho prostredia a nie je už nič nezvyčajné, ak sa zástupcovia niektorých povolaní presunuli na takzvaný „home-office“ aj po tom, čo sa skončila karanténa a riadený „lock-down“.

Samozrejme, s prácou z domu sa otvorili otázky o tom, ako by malo vyzerať pracovné prostredie a či je možné takéto miesto vytvoriť v jednotlivých príbytkoch. Americkí interiéroví dizajnéri len nedávno priniesli niekoľko inšpirácií, ktoré však pokojne môžete aplikovať aj v byte či doma na Slovensku. Ako teda vytvoriť inšpiratívne a komfortné pracovné prostredie? Napríklad aj takto…

Variant 1

Ak máte k dispozícií dostatok priestoru, veľkú záhradu a výhľad, odborníci radia vyčleniť na prácu samostatnú miestnosť. Odporúčaným tipom je dostatok prirodzeného svetla v miestnosti, pričom dizajnéri radia orientovať obrazovku počítača či sedenie tak, aby ste sa pozerali na niečo „malebné“. Ak máte záhradu, je to zeleň v nej. Ak máte okno do parku, postavte si pracovný stôl práve jeho smerom. Príležitostné prestávky a možnosť pohľadu na zeleň či exteriér so stromami pôsobí pozitívne na psychiku a stimuluje v rámci pracovného procesu.

zväčšiť Dizajn pracovne pre home office z dielne firmy... Foto: SITA/AP, Johnathan Bishop
Dizajn pracovne pre home office z dielne firmy Brown v americkom meste Harrison v štáte New York. Dizajn pracovne pre home office z dielne firmy Brown v americkom meste Harrison v štáte New York.

Variant 2

V mestských bytoch je práve obývačka najväčšou miestnosťou domácnosti. Jedným z riešení tvorby pracovného kútu je umiestnenie pracovného stola priamo za pohovku (ak je vo voľnom priestore). Takto docielite prirodzené svetlo, komfortné prostredia, v ktorom sa kombinuje otvorený aj uzavretý priestor a zároveň sa budete cítiť uvoľnenejšie. Na trhu sú v ponuke užšie stoly, ktoré dobre zapasujú práve za pohovku a zároveň ponúkajú dostatok priestor na moderné laptopy a prípadné pracovné tlačivá.

zväčšiť Interiérová dizajnérka Jenny Dina Kirschner... Foto: SITA/AP, Chris Mottalini
Interiérová dizajnérka Jenny Dina Kirschner takto vytvorila pracovný kút priamo v obývačke domu v Brooklyne. Interiérová dizajnérka Jenny Dina Kirschner takto vytvorila pracovný kút priamo v obývačke domu v Brooklyne.

Variant 3

V uzavretých bytoch, kde nie je až toľko prirodzeného svetla, je možné vytvoriť pracovný kút napríklad pri knižnici, respektíve na mieste, ktoré bolo pôvodne určené na dekoratívne účely (knihy, časopisy, dekoratívne predmety). Pridaním stola a prípadne dodatočného svetla vytvoríte miesto, ktoré môžete využívať vy, alebo vaše deti pri učení.

zväčšiť Interiérový dizajnér Everick Brown takto... Foto: SITA/AP, Everick Brown
Interiérový dizajnér Everick Brown takto pretvoril dekoratívny priestor v jednom z príbytkov v Yorktown Heights v New Yorku na priestor pracovný. Interiérový dizajnér Everick Brown takto pretvoril dekoratívny priestor v jednom z príbytkov v Yorktown Heights v New Yorku na priestor pracovný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #interiér #pracovisko #home office #koronavírus #pracovný kút

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...