Mak: Potravina i droga

Z hľadiska využiteľnosti maku sa ponúka dvojaký pohľad: mak ako liečivá rastlina pestovaná pre farmaceutické účely a mak ako potravina.

28.02.2020 12:00
mak Foto:
Mak patrí medzi sedem významných potravín, ktoré udržujú kosti zdravé.
debata

Pestovanie maku na plochách väčších ako 100 m2 podlieha schváleniu príslušných úradov. Je to krásna, ale náročná plodina. Odhaduje sa, že na svete existuje okolo 120 druhov maku. Pri výbere maku treba dbať na jeho kvalitu. Modrý mak má mať príjemnú makovú vôňu, sladkastú chuť a modrú farbu. Lacný technický mak sa obvykle primiešava do potravinárskeho maku a znehodnocuje jeho typickú chuť i kvalitu. Konzumácia technického maku môže priniesť navyše zdravotné riziká pre vysoký obsah morfínových alkaloidov, a to najmä pri konzumácii väčšieho množstva v čerstvom stave.

Stopercentne „studený“ olej

Makový olej je stopercentne za studena lisovaný olej zo semien maku modrého. Po vylisovaní sa olej pred plnením jemne filtruje. Možno ho používať zvonku i zvnútra, teda v kozmetike i v kuchyni – hodí sa na prípravu sladkých pokrmov i do studenej kuchyne. Výborný je aj ako zálievka do šalátov, namiesto olivového oleja.

Pre zdravé kosti

Mak patrí medzi sedem významných potravín, ktoré udržujú kosti zdravé, pretože je bohatým zdrojom vápnika. A tak niektorí ľudia, ktorí trpia alergiou na mlieko, alebo ho z iných dôvodov nekonzumujú, ho môžu zvoliť ako alternatívu, obsahuje viac vápnika než mlieko.

Makové mlieko

Pre fajnšmekrov je výborné makové mlieko, z ktorého sa dá pripraviť kaša alebo ho môžeme piť. Pripravuje sa z mletého maku a prevarenej vody, ktoré treba nechať niekoľko hodín odstáť a lúhovať, potom sa zmes rozmixuje a precedí cez jemné sito.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #vápnik #mak #makový olej

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...