A pečená hus bude mať peknú chrumkavá kôrku, keď ju rozpálenú polejeme naberačkou studenej vody a vypečenou šťavou a ešte chvíľu necháme v uzavretej nádobe. Tuhšiu hus zas potierame pri pečení čistým olejom. Upečenú hus dokážeme uchovať v zime mesiac aj dlhšie, keď ju rozdelenú na porcie dáme do kameninového hrnca a zalejeme masťou, aby bolo mäso potopené. Staršie a tvrdšie mäso husi zmäkne rýchlejšie, keď ho naklepeme tĺčikom. Mastnejšiu hus pri pečení prepichujeme vidličkou, aby sa uvoľnila masť, ktorú potom zbierame, aby sa neprepaľovala. Husacia masť sa hodí na chlieb, k zemiakom pečeným v šupke, ale aj do cesta, najmä vianočka s ňou je výborná.
Pekinská dobrota
Najznámejším ázijským spôsobom úpravy je preslávená pekinská kačica. Na farmách okolo Pekingu sa kačice chovajú v špeciálnom chove, majú obmedzený pohyb a sú vykrmované veľmi výživnou zmesou prosa, fazule mungo, ciroku a pšenice. Pri príprave kačicu sparia horúcou vodou, potrú cukrovým sirupom a postupne sa sušia horúcim vzduchom.
Tradičná príloha
Azda najčastejšie sa v našich končinách k husi podáva sladkokyslá dusená červená kapusta, ale niekto k porcii mäsa pridáva aj dusenú bielu kapustu. S husacinou sa kombinujú žemľové a zemiakové knedle, hodia sa k nej i knedle chlpaté, Morava i Slovensko v mnohých regiónoch dávajú prednosť lokšiam.
Ideálna kačica
Na nedostatok priaznivcov sa lahodné mäso kačice sťažovať nemôže. Pokiaľ ide o klasickú kačicu, najlepšie bývajú mladé kusy, ktorých hmotnosť sa pohybuje okolo dvoch kilogramov. Krehkejšie a šťavnatejšie mäso ponúka samica, káčer kontruje výraznejšou chuťou.