Nakrájané huby necháme zavädnúť a potom po vrstvách ich vkladáme do pohárov a presypávame soľou. Pomer húb a soli by mal byť 4¤:¤1. Pri príprave pokrmov je takto konzervované huby nutné preliať vodou, aby sa soľ odplavila. Podobne môžeme huby naložiť do soľného nálevu pripraveného z kilogramu soli a litra vody. Postup je rovnaký ako pri prekladaní soľou. Huby natlačíme do pohára a necháme nad nimi trochu priestoru. Natlačený pohár zalejeme pripraveným vareným soľným roztokom, ktorý by mal siahať asi 1 cm nad vrstvu húb. Jednou z ďalších možností je dusenie húb vo vlastnej šťave so soľou a následná sterilizácia. Podusenú zmes uložíme do pohárov a zalejeme šťavou, ktorú huby pustili. Sterilizácia prebieha tesne pod bodom varu (asi 95 °C) necelú hodinu. Na druhý deň treba sterilizáciu zopakovať.
Huby znovu neohrievať
Pôsobením vzdušného kyslíka v hubových pokrmoch môžu vzniknúť rakovinotvorné látky, preto pokrmy z nich už druhýkrát neohrievame, ale snažíme sa ich ihneď po uvarení všetky skonzumovať.
Čerstvé verzus sušené
Zhruba 30 g sušených húb nahradí 250–300 g húb čerstvých. Sušené sú niekedy dokonca aromatickejšie, ale musíme ich pred použitím močiť v horúcej vode 30–60 minút a scediť. Vodu nemusíme vylievať, ale môžeme ju použiť pri príprave hubovej omáčky.
Jednoduché skladovanie
V lese nazbierané huby po príchode domov riadne očistíme a potom ich uchovávame v chladničke v prepichnutom papierovom vrecku, alebo prikryté navlhčenou plátennou utierkou. Spotrebovať by sme ich mali čo najskôr.